Tuesday, September 29, 2009

Jawapan Pada Persoalan 72

Alhamdulillah, pada kesempatan kali ini, dapat saya menjawab persoalan.

huda boleh x seorang perempuan menumpang kereta yg mana didalamnya semua lelaki yg dipercayainya 2009-09-28 2:55 PM

hukum asal tak boleh melainkan jika tidak ada pilihan

mojo ustaz apa hukumnya keuntungan yang diperolehi daripada simpanan tetap/fixed deposit di bank. 2009-09-28 2:09 PM

Jika bukan system perbankan Islam, tak boleh


JG Benar ke kalau sy kata suami tak boleh poligami sbb tak mampu didik anakisteri kejln yg benar. suami jahil dlm agama tp nak kawen krn nafsu saja? 2009-09-28 2:06 PM

Jika dia tidak mampu, tapi mengaturkan anak dan isteri untuk mendapat pendidikan agama, tidak mengapa. Dia juga kena tingkatkan diri.

Kahwin untuk menjaga nafsu, tidak salah, yang salah kerana nafsu semata-mata. Pada saya, kalau suami ada kemampuan zahir batin, nak kahwin tidak menjadi masalah. Jangan sampai mengabaikan keluarga yang sedia ada.

JG Assalamualaikum ustaz, sseorg sedang solat dan dia rasa rindu sangat nak baca Quran. Adakah itu tipu daya syaitan? 2009-09-28 1:58 PM

Tak salah, bacalah al-Quran ketika solat seperti selepas membaca al-Fatihah. Kalau tak hafal, boleh tengok

mohd Ustaz...batal tak wuduk kalau menantu wanita salam dgn bapak mertua?...berdosa tak akk ipar salam dgn adik ipar laki?... 2009-09-28 1:18 PM

tak batal.

Salam jika tidak menimbulkan syahwat kedua-dua tidak berdosa, tetapi batal wudhuk. Tetapi sebaiknya elakkan.

nur salam ustaz..sahkah solat wanita pabila ketika sujud tangan terlapik dgn kain telekung..tdk pd sejadah? 2009-09-28 12:27 PM

sah, tapi jangan pada dahi

Guest Assalamualaikum ustaz.perlukah saya mandi wajib jika saya bermimpi menyetubuhi wanita sedangkan tidak ada tanda keluar air mani dari zakar? 2009-09-28 11:38 AM

Tidak

Guest Ustaz, kita diminta utk berdoa tapi bila berdoa tidakkah kita seprti mengajar Allah. Dapat ustaz jelaskan. Terima kasih. 2009-09-28 8:36 AM

Allah yang suruh kita berdoa.

Guest Assalamualaikum ustaz, jika orang kafir hadiahkan kita Al Quran, telekong dan sejadah, bolehkah saya menerimanya dan menggunanya. 2009-09-28 8:29 AM

Boleh

ahmad Kesian kat para wanita, ramai yg minta nak jodoh dgn lelaki soleh,tak ada plak lelaki tny mcm mana nak dpt wanita solehah ek...hehe2009-09-28 8:19 AM

tanda akhir zaman, wanita memang lebih ramai dari lelaki. Sebab itu, jika ada kemampuan, Islam membenarkan poligami, asalkan tidak mengabaikan keluarga yang sedia ada.

Wallahu alam Bissawab.

Untuk setakat ini dulu di dalam waktu yang terhad. Jika masih ada kekeliruan, boleh tanya lagi.

“Pertanyaan, Kunci Pengetahuan”

Al-Fakir Ila Rabbihi
Muhamad bin Abdullah
Mashad Iran
29 September 09 Jam 12.45 tengah hari

No comments: