Monday, September 28, 2009

Jawapan Pada Persoalan 71

Alhamdulillah, saya sekarang berada di Torbat Heydaryeh. Perjalanan malam tadi berterusan hampir 1000 km. Sekarang pemandu kami sedang berehat sekejap. Jadi kesempatan yang ada, saya gunakan untuk menjawab soalan yang ada.

amira ustaz..sblm ini sy bt istikharah samada A ni jodoh sy, tiap kali sy istikharah utk dibuat plhan antara A dan yg lain, hati sy sgt berat pd dia..tetapi jln utk brsma dia nmpk sukar..kmdian scra tba2 sy dilamar oleh seseorg yg lain..dia bersungguh2 utk jdkn sy isteri..sy keliru dia jodoh @ ujian bt sy bgmn dgn petunjuk isthikarah terhdp A?benar @ sblknya 2009-09-21 1:22 PM

Itulah petandanya, memohon Allah tunjukkan yang mana terbaik, dan Allah telah tunjukkan

ka saya puasa sunat syawal adakah tanpa niat qada adakah sah puasa qada saya 2009-09-21 11:51 AM

niat qada dulu, baru niat sunat syawal

doraemon Salam ustz, mcm ne kalau seseorg ppuan itu melewat kan smyg waktu, kmudian dtg haid.. mcm ne hukum solat yg blm dikerjakan tu? 2009-09-21 10:57 AM

qadakan..

SQ? ustaz..SJ tu kwn ustaz ke? kenal dia? 2009-09-22 1:27 PM

Untuk menghubugi dia lawat blog dia, www.shahabudeenjalil.com

kerdil salam sejahtera Ustaz! Ustaz saya ada pertanyaan mcmmana sekiranya seorang mualaf bernikah tetapi tidak d restu oleh bapanya,apa kah jalan yang perlu di ambil?dan penyelesaiannya dari sudut Undang - undang Islam? 2009-09-22 1:24 PM

bagi muallaf, walinya adalah wali hakim, bukan bapanya jika bapa belum Islam. Buat permohonan di Mahkamah

alifah ustaz..kbykn para ulama dan ustaz dpt membaca peribadi seseorg melalui cara pergerakn, mata. bibir dan sbgainya..berdosakah mereka 'membaca' rahsia peribadi seorg gadis melaui cra begitu?2009-09-22 12:37 PM

biasanya, para pendakwah yang mengikuti kursus dakwah akan belajar psikologi dan body languge untuk memudahkan mereka berdakwah. Tak salah untuk tujuan dakwah, salah untuk tujuan lain.

Polan Polin Urm...Ustaz...Assalamualaikum...Maafkn saya kerana bertanya soalan ini...Urm...Bagaimana cara2 utk melawan nafsu seks yg meluap2???Slain drpd kawin... 2009-09-22 10:33 AM

Hindari perkara yang boleh merangsang nafsu, seperti jika bersendirian boleh terfikir bukan-bukan, maka jangan selalu bersendirian.

Kemudian, bergaullah dengan orang yang baik.

Amalkan surah an-Nas dengan niat Allah pelihara diri

fazlee Selamat Hari Raya - semoga perjalanan ustaz selamat pergi dan balik. 2009-09-22 8:01 AM

Semoga Allah juga memeliharamu, amin..

mamadeeba Selamat Hari Raya. Maaf zahir dan batin. Semoga ustaz selamat pergi dan kembali. 2009-09-22 2:20 AM

terima kasih

Guest saya ingin bawa keluarga ke jln benar, bagaimana? 2009-09-23 2:51 AM

Didik mereka pada agama, selalu bawa ke kuliah agama

Guest saya membaca AlQuran, tapi tak tahu makna, adakah Al Quran dpt beri syafaat pd saya, tiap2 hari saya baca lebih kurang satu juzuk 2009-09-23 2:49 AM

Dapat, sebab membaca juga merupakan ahli al-Quran

Guest saya dah bertaubat dgn dosa saya, saya telah insaf, adakah saya layak mendpt suami soleh,sy hanya layak mendpt suami yg mungkar, itukah yg sy layak ? 2009-09-23 2:48 AM

Orang yang telah bertaubat dengan betul seperti orang yang baru lahir. Untuk jodoh, layak, doa banyak-banyak pada Allah

Guest keluarga sy tak solat, tak jg aurat, adakah saya tak layak utk mendpt suami soleh, saya berdoa supaya keluarga saya dpt hidayah. 2009-09-23 2:46 AM

Terus doakan kebaikan keluarga, suami soleh kena doa banyak-banyak pada Allah.

Guest bapa tak solat, suka karaoke, adik beradik tak solat juga, saya igin bawa keluarga ke arah jln yg benar, tp sukar, tak mampu nak tegur, hanya doa. 2009-09-23 2:44 AM

Doa itu antara usaha, teruskan doa dan minta pada Allah untuk beri kekuatan menegur dengan lidah pula

Guest ustaz,dulu sy byk tinggalkn solat,sy ingin b'taubat,perlukah sy qada solat yg sy tinggalkan,mcm mana sy nk qada kalau sy xigt brapa byk sy tinggalkn? 2009-09-23 2:09 AM

Qadakan hingga hati tenang

Guest Ustaz,adakah maksud 'salam' sama dgn 'Assalamualaikum'? 2009-09-23 1:44 AM

Salam bermaksa keselamatan
Assalamualaikum bermakna keselamata atas kamu

rahmat slm ustaz.perlukah brjamak bila bermusafir kerna zaman skarang trdapat banyak kmudahan spnjang prjalanan? 2009-09-22 11:44 PM

Nak buat boleh, tak nak buat pun boleh, keharusan jamak kerana musafir.

Anis ustaz... hukum tindik hidung utk kecantikan boleh kan? 2009-09-22 2:53 PM

Boleh untuk perempuan jika tidak membawa fitnah.

kar saya mengalami istihadah sepanjang bulan,jadi berapa harikah saya di kira haid dlm mazhab syafie? 2009-09-22 2:51 PM

15 hari

yusuf assalamualaikum ustaz,betulka bila tiba hari kiamat orang kafir akan memeluk islam 2009-09-23 5:47 AM

bukan peluk Islam, tetapi meyakini apa yang pernah mereka dengar dulu. Tetapi keyakinan mereka pada ketika itu tidak diiktiraf Allah.

hr assalamualaikum uztaz.. apakah hukumnya memakai baju yang ada gambar haiwan atau benda2 yang bernyawa? 2009-09-23 5:43 AM

makruh


hr assalamualaikum ustaz.. seorang yang mencuri sebelum wajib sembahyang apa hukumnya? dia ingin membayar dgn cara sedekah di masjid dan niatkan? tq 2009-09-23 5:40 AM

Tidak berdosa jika belum baligh, tetapi jika ayahnya tahu dan sengaja membiarkan, maka ayahnya akan menganggung dosa tidak mendidik anak.


Kena pulangkan jika bertemu tuannya. Sedekah masjid jika tidak tahu jalan lain. Tapi walaupun sudah bersedekah, jumpa tuannya satu hari nanti, maka tetap kena pulangkan balik.

Doraemon Salam Ustaz, boleh x sy buang tanda lahir yg besar pd lengan? 2009-09-23 4:46 AM

Jika mengaibkan, boleh

Guest membaca Al Quran akan beri cahaya kpd rumah, kalau hanya sy yg solat, org lain tak solat & mengaji, adakah rahmat boleh turun ke rumah tersebut 2009-09-23 2:57 AM

Tetap turun pada yang taat

Guest saya berkenan dgn seorang lelaki soleh, bolehkah saya minta pd Allah supaya dijodohkan dgnnya, dulu saya buat dosa besar, skrg dah bertaubat bolehtak ustaz beri cadangan supaya masa dpt dimanfaatkan sepenuhnya, bolehkah beri cth masa yg ustaz gunakan setiap hari 2009-09-23 2:53 AM

Boleh doa, tak salah, malah digalakkan. Masa boleh dimanfaatkan dengan kurangkan pilihan pada perkara yang tidak bagus

Guest lelaki yg baik utk wanita yg baik..tapi kenapa kebanyakannya skrg isteri baik, suami baik, tapi pasangan teruk ingin mendapatkan suami soleh, bagaimana, saya berusaha jd solehah, tiap2 hari doa, tapi masih belum bertemu 2009-09-23 2:52 AM

Teruskan berdoa

Guest salam ustaz. betul ke kalau kita niat puasa ganti, kita tak boleh simply berbuka? 2009-09-24 5:42 AM

betul

zt bagaimana nak mentarbiah muslim yg kini freethinker 2009-09-24 4:27 AM

mulakan dengan kenalkan pada tuhan

zahlia apakah maksud "Allah bersemayam di arasy Nya" 2009-09-24 4:25 AM

wallahu alam bis sawab

keliru ustaz,betulkah kita kena tunggu 12 jam atau 24 selepas bersuci dari haid baru blh tawaf, jika tidak tawaf dianggap tak sah.mohon penjelasan. 2009-09-24 3:39 AM

itu hanya untuk memastikan seseorang telah benar-benar bersih.


hamba Allah assalamualaikum ustaz bagaimanakah nak mengajak orang lain mengejakan solat... 2009-09-24 12:14 AM

teruskan ajakan tanpa kecewa

HAMBA ALLAH SALAM..USTAZ, SY NK TNY APAKAH HUKUM MEMBACA NOVEL LUCAH? 2009-09-23 5:20 PM

Haram

anuar nama hotel ust.tidor d Guanghzou 2009-09-23 4:02 PM

lupa

Guest salam ustaz,saya nak tanya apa pendapat ustaz perempuan menari tarian tradisional(yang biasa2 je) dalam majlis,? 2009-09-23 12:39 PM

Kalau ada orang lelaki yang bukan mahram, maka haram

tepitasek salam sejahtera dalam lebaran bersama rakan walau seminit free chat link & link terima kaseh..wsl 2009-09-23 10:01 AM

terima kasih

guest assalamualaikum ustaz,apakah hukum memakai rantai 2009-09-23 6:54 AM

perempuan boleh, lelaki tak boleh

orang salam..time keje kekadang kita akan berbual kosong dalam 5 hingga 10 minit.bolehkah kalau kita sedekahkan sedikit pendapatan kita untuk ... membersihkan pendapatan kita 2009-09-24 3:54 PM

boleh

umi afwan ustaz umi ana ingin tahu tentang shalawat shifa.beliau harap ustaz dapat kirimkan kalimah shalawat tersebut. atau ustaz lampirkan diblog ustaz. ustazkaml penontonsetiarancangantanyaustaz saya ingin ustaztuliskan selawat syifa untuk saya sayaa ini dari dumai riau iindonesia dari sy.fatimah 2009-09-24 1:082009-09-24 10:28 AM

insyaAllah, sekembali saya ke Malaysia

Guest salam.ust. boleh atau tdk puasa ganti dibuat bersama dgn puasa 6 sdgkan puasa 6 tue telah dinazarkan?iaitu sy tlh bernazar utk lakukan puasa 6. sekiranya boleh,mcm mana dgn niat puasanya n klau tdk boleh, blhkah sy selesaikan puasa 6 itu dl br sya berpuasa gnti.trima kasih. sdgkan biler kiter sudah bernazar, ia telah jatuh wajibkan ustaz?jd, boleh atau tdk puasa 6 tu dibut bersama2 dgn puasa gnti?2009-09-24 8:17 AM

Kalau sama-sama wajib tak boleh buat serentak

Guest 91 Assalammualaikum ustaz,harap ustaz boleh beri doa yg ustaz baca pada akhir rancangan tanyalah ustaz. 2009-09-24 7:04 AM

insyaAllah

ibnbarudin SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2009-09-24 6:11 AM

sama-sama


Zara Slm, blh ke ambil pil perancang utk henti haid pd Ramadhan, agar blh berpuasa penuh 30 hari 2009-09-25 4:04 PM

Boleh

pelik Assalamulaikum Ustaz....saya ada sorang kawan umur16 tingkatan 4.Dia teringin nak rasai semula bagaimana seorang bayi...dia gi tau saya kadang2 dia su kadang2 dia suka pakai lampin dewasa utk buang air kecil hanya utk suka2..salah x ustaz2009-09-25 11:45 AM

segi hokum tak salah, tapi kena jumpa pakar psikologi tu…

norjuma asssalamualaikum ustaz...saya ingin bertanya benarkah anak luar nikah(lelaki) tidak boleh mengimam kan sembahyang? jika ustaz tak keberatan boleh emailkan jawapan ke email saya.terima kasih2009-09-25 4:00 AM

tidak benar

sot Selamat hari raya, semoga gembira di rantauan. 2009-09-25 12:55 AM

terima kasih,


mojo assalamualaikum ustaz - bolehkah wang zakat simpanan/kwsp dibahagi-bahagikan kpd anak-anak saudara yg belajar dikolej/universiti anak-anak saudara ini bukan dalam kategori muskin/susah 2009-09-24 4:21 PM

boleh sebab asnaf mereka fisabilillah

daging salam...bolehkan kalau kita datang kerja untuk OT tapi tak cliam atas dasar untuk cover masa kerja yang digunakan untuk tujuan peribadi seperti.. rehat terlajak masa,tertidur time kerja dll 2009-09-24 3:56 PM

boleh

eila salam...ustaz,saya selalu dgr tanyalah ustaz di tv9..sedap di dengar untuk makanan rohani,. 2009-09-27 1:27 AM

teruskan dengar dan lihat

yazihjahiri Agak-agak berapa RM tambang k.terbang dari Abu Dhabi ke Jeddah, pergi/balik. 2009-09-26 11:12 PM

kena Tanya travel agent

Guest betulka kalau kita berbuka puasa dimekah dgn hanya mkn sebiji buah kurma kita akan berasa kenyang 2009-09-26 10:28 AM

Atas orang.


Guest semoga ustaz selamat barsama rombongan selamat kami akan sentiasa menungu jawapan dari ustaz 2009-09-26 10:24 AM

Terima kasih

Solah Ismail saya Solahuddin Ismail dari UUM telah dihibungi oleh Dr Lioubov Goriaeva dr Institute of Oriental Studies Russian Academy of Sciences saya ingin berhubung dengan ustaz. email saya: mail ia berkaitan dengan tesis sarjana saya di API Uni Malaya mohon sedikit masa dan ruang untuk sembang dengan ustaz2009-09-27 1:36 PM

muhamadbinabdullah@gmail.com

wans salam ustaz. apakah hukumnya kalo seseorg itu mnguna duit palsu yg dia dpt dr ATM? 2009-09-27 12:53 PM

kalau dia tahu, maka tak boleh nak gunakan untuk orang lain

morazas Apakah hukum dompet kulit, tali pinggang kulit atau tali jam tangan kulit di pakai dan di bawa solat? 2009-09-27 8:15 AM

kalau kulit yang halal dan di samak, maka boleh


hafifi ustaz, klau ade tetamu dtng rumah nk brye, lps 2 azan, adakah kite ptut lyn tetmu dhulu atau solat 2009-09-27 7:11 AM

layan tamu dulu

drshad salam..ustaz apa nama blog bekas pemberita utusan..r 2009-09-27 4:58 AM

syahrilkadir.wordpress.com

zul utz, bleh tak kalau saya bersalaman dgn mak tiri? 2009-09-27 4:48 AM

boleh

Guest Bolehkah kita gunakan semua wang zakat pendapatan untuk membuat kendur dan ambil kira jumlah pembelanjaan termasuk sewa Kemah dll?i 2009-09-28 3:19 AM

Tak boleh, sebab zakat ada asnaf dia

Guest Mana lebih afdal bayar Wang Zakat pendapatan kpd Pjbt Zakat atau membuat kenduri dan menjamu anak yatim & jiran? 2009-09-28 3:15 AM

Saya sampai terus lebih afdhal

SAM Assalamualaikum ustaz amin, saya nak tahu apakah berdosa jika saya melanggar sumpah dan apakah ada kifarah ke atas saya. 2009-09-28 3:12 AM

Berdosa,

Guest Setelah selesai sembahyang waktu sendirian di masjid tiba2 ada orang sembahyang jemaah. Boleh kah kita bersama sembahyang jemaah dgn niat sbhyang Qada2009-09-28 2:56 AM

Boleh

Guest Bolehkah Sembahyang witir dibuat selepas sembahyang Isyak 2009-09-28 2:51 AM

Boleh

Guest Dlm musafir telahpun membuat Qasar & Jamak. Tapi bila singgah disebuah masjid waktu Asar masuk. Bolehkah kita sama2 sembahyang Asar sekali lagi? 2009-09-28 2:50 AM

Boleh


firdaus assalamualaikum ustaz.boleh saya dpat kan email ustaz kerana ada beberapa perkara yang ingin saya tanya kepada ustaz. saya harap dapat berpeluang untuk bertanyakan soalan kepada ustaz2009-09-28 12:52 AM

muhamadbinabdullah@gmail.com

Guest asalam. ustaz. boleh x puasa nazar serentak dgn puasa 6? dan boleh x puasa ganti niatkan skali puasa sunat 6?? terima kasih.. 2009-09-27 4:23 PM

Yang wajib boleh buat sekali dengan yang sunat tapi yang wajib tak boleh buat serentak dengan yang wajib

Solah Ismail saya ada banyak bahan berkaitan dengan alam melayu untuk dikongsi 2009-09-27 1:39 PM

insyaAllah, boleh berhubung dengan saya

tanye. Boleh ke onani jika tidak mampu melayan suami. Jika tidak apa perlu saya lakukan? 2009-09-28 6:52 AM

soalan tak jelas, tapi saya andaikan jika puan buatkan untuk suami, boleh

Guest Salam. Ustaz, suami sy diarahkan bertugas di luar daerah Perak. Sy keberatan utk mengikutnya kerana takut tiada perkerjaan. Apakah hukumnya? 2009-09-28 6:49 AM

Diarahkan ke Perak untuk kerjakan?

Wallahualam bissawab

Semoga menepati kehendak soalan, jika kurang jelas bolehlah bertanya kembali.

"Pertanyaan Kunci Pengetahuan"

Al-Fakir Ila Rabbihi
Muhamad bin Abdullah
Torbat Heydarye, Iran
28 September 09 jam 10.44 pagi

3 comments:

Anonymous said...

salam ustaz,

Jika saya sedang berpuasa ganti, kemudian saya letak ubat mata (2 titik) ke dalam mata kerana sakit mata, adakah puasa akan terbatal?

TQ

mzlina27@yahoo.com said...

assalamualaikum ustaz..
sy lina...sy ada sdikit keraguan disini...
sy telah memohon doa pd tuhan agar pembedahan
boss sy bjln lancar...dan sy juga telah berniat
puasa naza skiranya pembedahan tersebut berjaya, sy
akan bpuasa 2hari...& alhamdulillah...pembedahan boss
sy telah berjaya...
kmusykilan sy disini ialah boss sy bukan lah beragama
islam....adakah puasa nazar sy itu boleh diteruskan
atau tidak? di harapkan ustaz dpt mbalas email ke atas
persoalan sy ini dgn sgera...sekian terima kasih....
wasalam..
(EMAIL : mzlina27@yahoo.com)

Anonymous said...

Salamualaikum ustaz mcam mna nak tingal memakai pampers dewasa..