Tuesday, August 4, 2009

Jawapan Pada Persoalan 35

Alhamdulillah, masih diberi kesempatan oleh Allah untuk berkongsi jawapan bagi persoalan yang diajukan

tuah askum.. ustaz. apa cara nak perbetulkan isteri berzinah.dia selalukata saya buruk sangka.tapi saya tahucumatidak boleh di buktikan dengan mata kepala. 2009-07-31 9:00 AM

kalau tak ada bukti, tak boleh tuduh. Dirikan solat banyak-banyak dan minta Allah tunjukkan yang sebenar.

Atifah Ustaz, macam mana sya nak contact ustaz..ini mengenai sedara sya yg mengidap HIV tetapi tak ada tempat untk tinggal, keluarga buang dia..terima kasih 2009-07-31 8:44 AM

Untuk urusan HIV, hubungi kak Liza, 016-2675056

Guest salam,ustaz apa doa yang boleh mempercepatkan jodoh. 2009-07-31 6:04 AM

Banyakkan selawat

izah cth...ucpan innalillahiwainnalillahhirojiun ustaz kate boleh diucapkkan untok orng bkn islam..makcik sye kte dose..tolng bantu sye ustaz... 2009-07-31 10:13 AM

ucapan inna lillah bukan untuk diucap pada sesiapa, dia adalah kalimah ketika kita mendengar musibah. Walaupun kita dengar musibah itu terkena pada orang kafir.

Jadi, kita bukan ucap pada dia, kita ucapkan untuk kita mengingat Allah. Jadi, tak salah kalau kita ucap

Guest Seseorang menepuk bahu kanan untuk berjamaah sedangkan ketika itu saya sedang menunaikan solat sunnat. Apakah yang sepatutnya saya lakukan Ustaz?. 2009-07-31 2:30 PM

Teruskan solat, orang itu, dengan niatnya, dia akan mendapat pahala berjemaah

lid kebanyakan lagu nasyid masa kini muziknya menggunakan alat2 muzik yg diharamkan.pandangan ustaz 2009-07-31 1:55 PM

Pengharaman beberapa alat muzik ada khilaf. Jadi, jika nasyid itu merapatkan kita pada Allah, maka tidak mengapa

Guest kenapa ramai org pergi umrah, tapi tetap tidak menutup aurat 2009-07-31 1:54 PM

Mereka sedang memperbaiki diri. Alhamdulillah, umrah dah buat, jadi mudahan yang lain. Perlahan-lahan dapat diubah

Guest mewarna rambut utk suami.bolehkah?padahal bila mandi wajib rambut yg diwarna tidak kena air 2009-07-31 1:52 PM

Kalau menggunakan pewarna yang tidak sampai air, maka tak boleh.

Guest pandangan ustaz terhadap sistem pendidikan sekarang 2009-07-31 1:48 PM

Bagus cuma perlu lebihkan pendidikan agama

Guest salam ustaz saya mohon izin utk memasukkan alamat web ustaz di facebook saya supaya rakan saya yg tidak mengetahui boleh melayari 2009-07-31 1:44 PM

Silakan, semoga ada manfaat

Guest di rumah saya ada menggantung gambar adik beradik konvokesyen dan gambar famili.bolehkah 2009-07-31 1:40 PM

Boleh dengan syarat gambar itu tidak menjadi perkara yang dipuja

Guest haramkah kita mengaji dgn menggunakan Quran Majeed...bukan resam Uthmani 2009-07-31 11:56 AM

Tidak jika bacaan kita betul

Guest lalu di dpn org sedang solat apa hukumya.bagaimana kalau tak de tempat hendak lalu,setengah org letak brg di depan org sdg bersolat.itukah cara sebena 2009-07-31 11:55 AM

Lalu dengan sengaja, boleh jatuh haram, kalau dah tak ada laluan lain, maka di maafkan. Orang meletakkan barang di hadapan itu, itu sunnah

Ia dipanggil sutrah. Iaitu tanda tempat sembahyang. Jika orang lalu di hadapan barang itu, maka tidak mengapa

Guest Anak lelaki sy 13thn,sgt degil & malas, dah hafalQuran55pg. Now dia dah tukar sklh,x nak hafaz lagi. How nak elokkan akhlaknya & semangatnya. Sy sedih 2009-08-01 4:07 AM

Terus doakan. Bagi harapan pada dia. Jaga solat dia. Orang yang jaga solat, kalau nakal pun, insyaAllah, Allah akan bimbing.

Guest salam ustaz,apakah langkah2 seseorang itu utk bertaubat nasuha 2009-08-01 2:27 AM

1. menyesal sungguh-sungguh
2. berjanji tidak akan melakukan lagi
3. menunaikan yang telah luput seperti ganti balik puasa, solat dan lain-lain
4. Jika dengan manusia, minta maaf dengan manusia.

Jika setelah kita taubat, maka kita masih lakukan lagi, taubat lagi dan lagi. Semoga Allah akan bimbing kita

Ingintahu Salam Ustaz. Saya ingin bertanya bagaimanakah caranya untuk membasuh atau samak rumah yg baru dibeli kerana terdapat bnyk anjing dikawasan tersebut.2009-08-01 2:05 AM

Satu kali air tanah dan enam kali air biasa

Guest kalau saya di datangi dan di hinggap kat badan saya seketika olih saekor kupu2 putih pada pagi hari apakah tanda nya agak nya. sekian salam 2009-08-01 1:23 AM

Wallahualam, saya tak tahu mengenai tanda-tanda terhadap kejadian seperti ini. Tanya ustaz lain.

azamGuest salam ustaz...adakah potongan pinjaman perumahan termasuk dalam perbelanjaan yang dibenarkan ditolak dalam pengiraan zakat pendapatan.kalau x kenapa. 2009-08-01 12:39 AM

ditolak zakat kerana rumah merupakan keperluan asas

Guest bole tak saya bayar zakat secara sendiri kapada amel yang 8 tu.bagi tahun lepas saya bayar zakat kurang sikit 11k 2009-07-31 4:19 PM

Boleh, Cuma kalau beri sediri, gugur asnaf amil, sebab kita bagi langsung, maka kita tak boleh ambil bahagian sebagai amil

Guest saya dok bayar zakat kat pusat zakat selangor,tapi baru2 ni depa nak guna wag zakat untuk pembangunan ng selangor supaya bukan islam pun dapat kecapi 2009-07-31 4:17 PM

Belum guna lagi, Mufti Selangor pertahankan, Alhamdulillah

Pika salam ustaz. saya nk tanya. A bermimpi B menjadi seorang ustaz. padahal di alam realitinya, B merupakan seorang yang kurang baik. terima kasih. 2009-07-31 4:00 PM

Mungkinkan B kawan baik anda? Dari mimpi ini, A mengharapkan B berubah.

Guest Salam ustaz...terima kasih utk setiap jawapan, walau soalan kian bertambah, moga ustaz urusan ustaz dipermudahkan... 2009-07-31 3:34 PM

Amin…

Guest seseorang wanita solat memakai baju biasa..tudung 3 segi dan baju kurung.tapi bahagian bwh dagu tak ditutup.bolehkah 2009-07-31 3:15 PM

Persoalan dagu adakah aurat atau tidak, memang ada khilaf. Ada pendapat yang mengatakan ia sebahagian dari aurat, maka wajib tutup, ada sebahagian berpendapat ia bukan aurat, maka tidak wajib ditutup, tetapi afdhalnya tutup.

Bagi saya, di dalam solat, dagu kena tutup

nik Guest sedekah fatihah utk datuk nenek yg dah meninggal.sampaikah pahala? 2009-07-29 11:38 AM Sampai. Boleh beri penjelasan lanjut beserta nas. 2009-08-02 3:24 AM

Metodologi saya menjawab soalan di sini adalah ringkas. Untuk memudahkan sidang pembaca berinteraksi secara mudah.

Saya yakin, anda pun tahu, hal ini ada khilafnya dan ia tidak akan habis jika dibincangkan.

Jika ikhlas dan jujur, boleh buka perbahasan di dalam kitab-kitab dan anda boleh jumpa jawapannya. Saya tidak berminat dengan perbahasan khilafiah di dalam blog ini yang akhirnya menyebabkan kita mengabaikan perkara lebih besar.

Membid’ahkan sana sini pada perkara khilaf, dalam waktu yang sama ramai orang mati dalam gereja, ramai anak luar nikah lahir, ramai anak orang miskin dan anak yatim yang tidak terbela.

Kalau anda seorang ustaz, mari kita sama-sama berkhidmat untuk agama dan umat Islam, perbaiki mereka dan bukan asyik nak berhujah sana sini pada perkara khilafiah.

Nanti orang akan kata, “ ah ustaz ni, cakap aje pandai, buat kerja langung tak reti”

Ia akan memberi imej buruk pada para ustaz dan orang Islam itu sendiri seperti yang pernah saya dengar ketika mengusahakan saudara seIslam kita keluar dari gereja ini.

Semoga Allah terus memberi kekuatan pada kita mendaulatkan Islam, amin..

Guest salam..tidak menunaikan solat jumaat kerana bertugas...bolehkah?adakah saya berdosa?saya hanya solat zohor ganti solat jumaat 2009-08-01 3:06 PM

Telah ada fatwa, jika tuan bekerja seperti Polis, imigresen dan perkara untuk kepentingan yang lebih luas maka, tuan boleh gantikan dengan zohor, Cuma, jangan tinggal jumaat selama tiga kali berturut.

Atikah salam ustaz..teima kasih atas bimbingan...kat mane bley saya dapatkan air mineral yg ustaz keluarkan? 2009-08-01 1:14 PM

Hubungi sahabat saya, Azizi 019-3064814

Wallahualambisawab

Semoga menepati kehendak soalan, jika masih ada kesamaran, boleh tanya kembali

"Pertanyaan, Kunci Pengetahuan"

al-Fakir Ila Rabbihi
Muhamad bin Abdullah
Putra Heights
4 Ogos 09 jam 7.50 pagi

No comments: