Friday, March 12, 2010

Jawapan Pada Persoalan 98

Alhamdulillah, pada kesempatan ini dapat saya berkongsi soalan yang diajukan

Guest salam ustaz. saya bekerja sebagai ejen cukai dan terlibat dalam pengiraan dan pungutan penalti atas cukai lambat bayar. haramkah income saya? 2010-02-25 5:52 AM

Cukai apa? Jika cukai barang haram, maka haram, jika cukai pintu dan yang tidak haram, maka tidak haram

mama salam. bakri muhammad tu adik ustaz ye. 2010-02-25 3:42 AM

Bukan

Guest slm ustaz sya nak tnya berkenaan harta pusaka klau digunakan contohnya brg kemas yg digadai dan dikenakan feadah adakah aruah ibubapa yg telah meninga sbg meningal akan turut mendapat dosa.terima ksih ustaz krna telah bnyak manjawab sya semoga ALLAH yg membalas nya AMIN 2010-02-25 3:41 AM

2010-02-25 3:39 AM

Tidak, kerana harta itu bukan miliknya lagi

ina syaza berapakah jarak dlm KM untuk syarat solat jamak?dan apa sebab2 yg diwajibkan @ diharuskan.mohon bantuan ustaz.tma kasi. 2010-02-25 1:35 AM

96 KM dan musafir yang bukan maksiat

ina syaza akum ustaz,1- apa hukumnya memakai barang kemas semasa solat? 2- bagaimana cara dan syaratny solat qada,dan jamak?tolong beri jawapan yang lengkap. 2010-02-25 1:32 AM

1. harus 2. Qada macam solat biasa cuma niatkan qadha 3. Jamak himpunkan solat

NURUL USTAZ KALAU AIR WUDHU ITU JATUH PADA WUDHU SETERUSNYA? SAH KAH WUDHU ITU USTAZ? 2010-02-25 10:50 AM

Kalau titisan pertama basuhan, akan menyebabkan air itu telah mustakmal,

NURUL ASSALAMUALAIKUM USTAZ. APABILA SELESAI AMNDI WAJIB DAN BERIBADAT TIBA2 TERASA RAGU SAMA ADA SAHA ATAUPUN TIDAK MADI WAJIB ATAS SEBAB3 TERTENTU. TIBA2 TAK JADI RAGU PULA. SO APAKAH KEDUDUKAN MANDI WAJIB TERSEBUT? ADAKAH IANYA SUDAH MENJADI BATAL ATATU TIDAK? 2010-02-25 10:43 AM

Ragu tak apa, jika tahap yakin, maka kena ulang

anisah sy kerap mengalami buang angin yg kerap sehingga sukar untuk menghabiskan satu solat dan mengabil wuduk berkali-kali,mohon ustaz beri saya panduan 2010-02-25 8:39 AM

Kentut membatalkan wudhuk dan sembahyang, melainkan jika telah disahkan sakit begitu, maka ia telah dikira darurat, maka satu solat untuk satu wuduk

Guest

Guest salam..sy seorg suami yg slalu keliru kkdg mane yg perlu turuti smade kehendak ibu atau isteri dr segi masa,wang,tenaga,hal adik2 sy,anak2,dn mcm2 lg, sy dpt rasekn kkdg isteri atau ibu berkecil hati jika kehendak mrka tidak dituruti disbbkn sy utk penuhi kehendak pihak yg lain(ibu atau isteri).. isteri akn mintak prtolongn ibubapanyer atau adik2nyer,dn ibu akn minta pertolongn bapa atau adik2 sy yg lain.kkdg sering brlaku pgaduhn atr sy dn ist isteri,dn sy rasekn smua ni disbbkn xder berkat krna xikut kehendak ibu sy,btul ke ustaz?.Ustaz,ader sbrg panduan klu dr segi Islam mane yg patut sy lakukn.. 2010-02-25 6:37 AM

Dua-dua perlu dirai semampu yang dapat, mana yang tak mampu, minta ampun pada Allah

blueocean clip_image001Slm ustz..ada x doa dan amalan yg dpt d amalkan spya x mdh tksub dgn duniawi?kdg2 bla tgk org lbih dpd kita mcm ada jg t'dtik d ht rs rndh dri tp cpt istighfar bla trgt nkmat yg Allah brikn skrg ni pn dh m'ckupi.Cma kdg2 ht ini mcm b'kta2 sdiri. 2010-02-25 6:33 AM

Amalkan selawat tafrijiyah

Guest ustaz, vitamin2 yg dijual kat farmasi vegetarian-based (tiada logo HALAL), boleh ke kita makan? 2010-02-26 2:02 PM

Kalau tiada logo halal elok hindarkan

tonet,Salam Ustaz... Blh x klu kita Solat Sunat tp x baca Surah yg disarankan (coz x hafal) ?

2010-02-26 8:06 AM

Boleh

Guest salam ustaz,sy benar2 mengkagumi semangat ustaz untuk membantu kepada yg memerlukan bantuan.saya doakan semoga ustaz berjaya di dunia dan akhirat.amin

2010-02-26 6:45 AM

Amin…

Guest salam.ustaz betulkah kite jadi juruterbang berdosa sbb dlm kapal terbang ade arak

2010-02-26 4:01 AM

Tidak, melainkan bawa bukan bawa kapal penumpang, tapi bawa kapal cargo Arak

tonet,Salam Ustaz... Solat di Hijir Ismail tu solat sunat apa ek? 2010-02-26 2:03 AM

Apa-apa sahaja

JHaZKiTaRo salam maulidur Rasul dari bumi Dublin, Ireland.. blog walking kejap.. rajin2, jemput laa singgah ke my blog.. clip_image001[4] 2010-02-25 11:45 PM

huda salam..ustaz, nk tny ape hikmah@rahsia@petanda sekiranya kite ditunjukkn oleh Allah perkara2 pelik spt melihat sejadah dlm kedudukn bersolat dll? 2010-02-25 4:12 PM

Allah tunjukkan kekuasaannya dengan cara lain pada kita

Guest salam,ustz sya nk tnya,ada kwn sya yg kliru antra cnta n kluarga,kluarga llki tu xdpt trma prmpuan tu sbb berasl dr trnggnu krn tu adlh psnn dr arwh dtuknya,skranya si llki lnggr psnn tu adkh dkra brdsa??? 2010-02-25 3:03 PM

Tidak

morazas...Salam Ustaz. Adakah kita terima pahala amal jariah jika duit yang di dermakan hasil dividen & faedah daripada perbankan konvensional?Dividen & faedah ni boleh membayar pinjaman yg lain? 2010-02-28 4:02 AM

1. Pahala sedekah tak dapat, pahala menguruskan wang shubhat dengan betul dapat

2. Tidak

khalifatullah salam ziarah..ya ustz 2010-02-28 1:59 AM

Salam

ahmad slm ustaz..tlg terangkan kaedah menyempurnakan uri bayi dlm islam. terima kasih.

2010-02-27 3:53 PM

Bersihkan dan tanam di tempat yang baik

Guest kalau ibu tu berkahwin lain, adakah dikira hilang hak jagaan terhadap anak2nya?

2010-02-27 1:24 PM

Tidak tapi boleh dinilai kembali kemampuannya menjaga

Guest ustaz, kalau ibu bapa bercerai, andainya ibu mendptkan hak penjagaan anak itu dikira menahan hak bapa terhdp anak? 2010-02-27 1:23 PM

Tidak kecuali ibu tak beri langsung jumpa dengan ayah

zah ustaz, bolehke ketika berdoa kita minta Allah kabulkan dengan cepat?

2010-02-27 8:53 AM

Boleh, tapi kita dituntut berdoa kerana berdoa itu perintah Allah, makbul itu bonus dari Allah

dinderaman salam silaturrahim dan salam ziarah 2010-02-26 4:21 PM

salam

Guest Ustaz, create lah account TWITTER! clip_image001[6]

2010-02-26 2:16 PM

Insyallah,

Guest ustaz, kalau sdg puasa, tiba2 keluar darah haid setitik sahaja, batal ke puasa atau boleh teruskan puasa? 2010-02-26 2:07 PM

Batal walaupun setitik

Guest Slm ust,apakah fadhilatnya klu mengamalkan zikir 'Ya Allah' setiap kali teringat Allah?tq.

2010-02-28 2:15 PM

Diberikan ketenangan

Guest Slm ust,blhkah sy membayar zakat pendptan secara beransur setiap bulan kerana tak mampu byr sekaligus,tq. 2010-02-28 2:11 PM

boleh

Guest Slm ust,sepupu sy tak berakal,terima duit sedekah dan disimpn olh abg sy sehingga 30k,perlukh byr zakat duit itu?tq. 2010-02-28 2:09 PM

Kena zakat wang simpanan

Guest Slm ustaz,bgskah sy sedekahkn alfatihah utk diri sy dan keluarga setiap hari?tq

2010-02-28 2:03 PM

Bagus

Guest slm ustaz,blhkah gaji saya yg berhukum syubhat tunaikan haji/umrah?tq

2010-02-28 2:00 PM

Tidak, lebih-lebih lagi jika diukur dari sudut tasauf

az zahrah salam ustaz... apakah usaha itu sama dgn kekuatan? 2010-02-28 12:53 PM

sama tapi tak serupa

SONIC salam.ustaz boleh ker kita membaca kuat dalam solat walaupun kita solat seorang diri.tk

2010-02-28 12:31 PM

Boleh

syah ustaz adakah duit hasil saham tukaran wang asing itu satu perjudian kerana berurusniaga berdasarkan spekulasi? minta jwapn ustaz. 2010-02-28 8:39 AM

Tidak jika penjualan itu mengikut harga semasa bukan harga diramal

Wak Kusai Salam Ustaz, bolehke saya joint bacaan selawat yang dianjurkan oleh pihak ustaz

2010-02-28 7:45 AM

Boleh

tonet,Salam Ustaz... Kenapa masa Tawaf kita tidak dibenarkan menghadap ke arah Kaabah? Klu menghadap juga, apakah hukumnya? 2010-03-01 8:22 AM

Kena hadap bahu kiri, jika terpaling boleh batal tawaf

zah ustaz, oleh krn sbk bkerja n anak2,kdg2 nak zikr pun x smpt,jd sya zikir je bla2 msa tnpa mengira bilngannya.bolehke ustaz? 2010-03-01 7:55 AM

Boleh, bekerja itu juga ibadah

Fisha A'kum ustaz. mengapa golongan gay dan lesbian bertambah berleluasa sekarang ini sedangkan Allah swt telah menghancur luluhkan golongan laknat tersebut di zaman Nabi Lut. Apakah itu tanda-tanda akhir zaman dan kiamat kian mendekat. Tq 2010-03-01 7:51 AM

Ya, tanda akhir zaman sudah banyak, sila rujuk kitab hadis peristiwa akhir zaman

Guest salam uztaz, saya nk tanya perlu x seorang isteri yg bekerja minta izin dgn suami kalau duit gaji tu dia nk bagi pada adik beradik.. 2010-03-01 5:13 AM

Dari sudut isteri perlu di dalam bab isteri solehah, dari sudut suami kena izinkan dalam bab timbang rasa. Kedua-dua bab kena dibacakan sekali

Guest ustaz, saya ada beli CD selawat maulid diba'i oleh habib ali b. sholeh al-atas. Terdapat unsur gendang dll, adakah dibenarkan ustaz? 2010-03-01 1:05 AM

Jika dengan kompang, boleh

fizah salam ustz..kwn sy pernah bermimpi, dan bila die terjaga, die sedang membaca surah al fatihah..apekah maksud mimpi die tu ustz? 2010-02-28 5:19 PM

sedang dalam keadaan gundah

Guest Slm ust,ibu sya tak kenal huruf jawi dan rumi,adakh dgn mendgr sahaja ayat2 suci alquran sama pahala dgn org yg pandai membca?tq. 2010-02-28 2:24 PM

Mendengar juga dikira berpahala

nur_2612 Saya nak tanya apa hukumnya seseorang yang tiada gigi,maksudnya gigi kekal dah xda then dia nak tanam gigi palsu instead of pakai gigi palsu je sebab sebab pakai gigi palsu ni agak payah penggunaan dan penjagaannya.. So apakah hukumnya disisi agama Islam dan jika boleh,bagaimana pula keadaan gigi bagaimana pula keadaan gigi tersebut jika si pemakainya nanti meninggal dunia.. 2010-03-02 7:28 AM

harus dan jika meninggal tak perlu dicabut

Guest blhkah anak lelaki yg blm baligh ttpi sudah terlatih utk solat dr umur 6 thn menjadi imam kpd ahli klrga yg perempuan? 2010-03-02 6:48 AM

Boleh

Guest sy ibu kpd anak lelaki yg berusia 8 thn. blhkah sy menjd imam kpd dia ketika solat krna dia blm hafal bacaan rukun dlm solat kecuali alfatihah? 2010-03-02 6:46 AM

Jika tidak boleh membaca fatihah tidak boleh kerana itu rukun

Guest salam..byk sunguh pengalaman ustaz semoga sentiasa dalam lindungan Allah s.w.t

2010-03-02 6:30 AM

Amin

faisal wajarkah kita mmbuka kaki lbh luas utk sentuh tepi kaki dgn makmum disblh?atau buka kaki seadanya,dan rapatkn dgn makmum yg berada lebih tgh dlm saf? 2010-03-02 6:14 AM

Mengikut Syafie jarak antara sejengkal jari, maka cuba rapatkan dengan makmun disebelah

Muhammad Hanif Bagi Wak kusai yang bertanya pada 10/02/2010 - mungkin ini dapat menolong link 2010-03-02 3:53 AM

solehahcerdik salam ziarah.. 2010-03-01 10:16 AM

Salam

Chemm saya berminat nk join masuk facebook dpt rm100 tiap2 ari. mudah dan senang.ramai kwn2 da cuba. tp saya x tau status halal ke haram. apa pndpt ustaz? 2010-03-03 3:35 PM

Elakkan

Guest ustaz, penggunaan aura seri tu haram ke? tolong jelaskan ustaz. 2010-03-03 1:31 PM

Wallahualam, terangkan sikit apa benda tu..

az zahrah salam ustaz.. boleh kah seorang wanita dalam keadaan haid memegang Al-Qur'an yang mendandungi terjemahannya? bagaimana pula dgn membacanya? 2010-03-03 12:14 PM

Wanita haid boleh pegang terjemah dan apabila membaca niat zikir

Lynna_segamat akm...mcm ner saya boleh menghubungi ustz amin? 2010-03-03 9:32 AM

Hubungi P.A saya Aleeya 019-6003643

Maryam Salam Ustaz,ada ofismate saya mengatakan Umar al-Khattab itu kejam & tidak mengikut ajaran Islam yg sebenarnya,mcm mana ni ustaz? 2010-03-03 5:14 AM

Cuba tanya kitab mana yang dia rujuk, pandangan sedemikian biasanya dari orang syiah

Guest insyaAllah,ade rezki dijmput Allah, kmi nk gi umrah, utz blh bg tips persediaan amalan sblm kmi ke sana? 2010-03-02 3:12 PM

Jaga tiga

1. jaga hati, 2. Jaga mata 3. Jaga lisan

Guest anak perempuan sya, 25 thn, belum ada jodoh, utz blh bg doa utk cepat dpt jodoh? t2010-03-02 3:06 PM

Semoga Allah aturkan yang terbaik untuknya, amin…

anti salam ustaz, bilakah waktu yang afdhal untuk menunaikan solat dhuha2010-03-02 2:17 PM

Seawal masuk waktunya, rujuk waktu solat, bisanya ada waktu dhuha

tonet,Salam Ustaz... Mn lbh Afdhal, Solat Sunat Ihram kat Hotel / kat tpt Miqat?2010-03-02 8:03 AM

Tempat miqat

Wallahualam, semoga menepati kehendak soalan

al-Faqir ila Rabbihi

Muhamad bin Abdullah

Putra Heights

12 Mac 2010 jam 11.20 malam

1 comment:

Halim Abdul said...

Sy nk ty mengenai aura seri blh rujuk www.auraseri.com.my ..adakah haram?