Saturday, January 23, 2010

Jawapan Pada Persoalan 92

Alhamdulillah, pada kesempatan ini dapat kita berkongsi jawapan yang diajukan.

bard ust,kalimah ALLAH boleh digunakan oleh agama samawi? bagaimana tu? 2010-01-06 2:25 AM

Agama samawi itu bermaksud agama yang mendapat wahyu dari langit yang asal iaitu Yahudi dan Nasarani yang terdahulu (ahli kitab), bukan sekarang kerana ia telah diubah

fida saya ni yg berusaha menjadi sejujur mungkin dgn customer, jaga pekerja byr gaji lebih, tetap juga lambat maju...kenapa ye 2010-01-06 2:09 AM

Teruskan berusaha, berdoa dan jangan lupa berzakat, insyallah

fida salam ustaz, saya pelik tengok org2 berbisnes.. ada yg tak byr gaji pekerja dgn betul, tipu customer sana sini, tapi tetap juga maju dan ramai org, 2010-01-06 2:08 AM

Jangan tertipu dengan pandangan mata. Kalau kita takrifkan maju itu semata-mata kedai semakin besar, maka kita akan salah di dalam menilai kemajuan. Qarun paling kaya di zamannya, kenapa akhirnya menderita ditelah bumi?

mamafaiz salam.ustaz,adakh org yg tk sempt qadha puasa kmdn mnggal,si waris kena/wjib gntikan bg phk si mati? atau byrkn fidyah shj untknya? 2010-01-06 1:23 PM

Bayarkan fidyah melainkan ada wasiat dan kita bersetuju dengan wasiat tersebut

habshah setinggi penghargaan dan terima kasih kepada semua yang terlibat menguruskan jenazah suami saya, hj wahid bin omar. Hanya allah yang dapat membalasny semoga rohnya dicucuri rahmatNya. 2010-01-06 12:54 PM

mir soalan-leh tak subuh jumaat wat sujud tilawah selain surah alif lam mim sajadah 2010-01-06 11:58 AM

Boleh

Aida Salam. ustaz nak tanya, waktu haram 28 minit lepas syuruk tu boleh tak qada' solat subuh. terbabas tertido. al-fatihah wat allahyarham 2010-01-06 7:20 A

Boleh..

ingin tahu salam ustaz.. betul ke pendpt yg mengatakan bhw suami kita yg terakhir di dunia ini adalah suami kita di akhirat nanti.. 2010-01-06 7:09 AM

Ya..

wahiyudin Hanya ALLAH shj yg dapat membalas jasa tuan2. 2010-01-06 4:25 AM

wahiyudin Juga jutaan terima kasih kpd jemaah2,rakan2 arwah yg mnunaikn fardu kifayah,mmbantu shingga selesainya majlis pgebumian. 2010-01-06 4:24 AM

wahiyudin Jutaan terima kasih yg tdk t'hingga kpd ustaz Amin,ustaz Jazlan, Cik Ashab,Ameen,En iskandar yg brada di china krn mguruskan jenazah ayah sy. 2010-01-06 4:15 AM

Minah Bangkok Takziah n semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham. 2010-01-06 2:58 AM

hanim Salam Ustaz.Kdg2 sy ke ofis pakai seluar.Nak salin susah. Kdg2 tahap kebrsihn ragu2. Adakah lbh afdal ditunaikn sembhyg atau qadha bila blk rumah. 2010-01-07 7:25 AM

Tunaikan pada waktunya.

Fatimah Salam, Ibu saya baru meninggal dunia. Mana lebih afdal wang simpanannya digunakan untuk upah haji arwah ibu atau diwakafkan? Al Fatihah. 2010-01-07 5:06 AM

Upah haji

mamafaiz salam. takziah diucapkan buat pn habshah dan slrh ahli kluarga di ats pmrgian hj wahid. al-Fatihah. 2010-01-06 1:39 PM

Zain Azri Raub Salam, Takziah di atas pemergian allahyarham, semoga rohnya di cucuri rahmat.. 2010-01-06 1:35 PM

Kak Long Faridah Ktn Takziah buat seluruh keluarga allahyarham, semoga roh nya di cucuri rahmat...amin 2010-01-06 1:29 PM

Nur Sham & Keluarga, Ktn Takziah buat keluarga allahyarham dengan doa semoga rohnya di cucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman, amin.... 2010-01-06 1:27 PM

Suhaimie Hj Omar Salam, kami seluruh keluarga di Kuantan merakamkan ucapan takziah diatas kembalinya allahyarham abg wahid kerahmatullah semoga rohnya di cucuri rahmat 2010-01-06 1:24 PM

AL-MUHAMI Salam ziarah. Apa komen tuan tentang cadangan mendaftarkan paten kalimah ALLAH supaya jadi hak ekslusif orang Islam? Perlu ke sampai ke situ? 2010-01-08 3:24 AM

Tak

sue salam ustad,saya selalu bunuh nyamuk yg isap darah anak sy kerna geram..ape hukumnya sesama mahkluk ALLAH...lepas tu menyesal,hmmm 2010-01-08 2:15 AM

tak mengapa. Kecuali jika kita seksa, tak bunuh terus

tonet,Salam Ustaz... Bg mn nak pupuk perasaan SAYANG t'hdp IBU sdg kan diri ini tdk PERNAH merasai ksh syg dr IBU sedari kecil lg...... 2010-01-08 1:37 AM

Doa dan minta pada Allah perasaan itu

tonet,Salam Ustaz... Kenapa masih ada ibu/bapa yg tdak ADIL dlm mberi kasih syg pd ank2 Situasi ini mberi TEKANAN EMOSI pd ank2 tu sendiri.... 2010-01-08 1:34 AM

Kurang ilmu

tonet,Salam Ustaz... Apakah hukumnya seorg ank tidak mpunyai perasaan SAYANG t'hdp mak kandungnya sendiri?? 2010-01-08 1:31 AM

Sayang dalam hati, kena bentuk, tetapi sayang yang perbuatan kena tunjuk, berdosa jika berkelakuan kasar

tonet,Salam Ustaz... 1-Seorg wanita tua kematian suami n suami x tggl kan apa2 harta utk dia. Atas ihsan keluarga seblh suami, wanita tua ini diberi beberapa ribu seth utk kegunaannya. Persoalannya di sini, adakah wang tersebut boleh digunakan sepenuhnya oleh wanita tadi atau perlu dibahagi2 kpd ank2nya..... 2010-01-08 1:29 AM

Wanita tersebut kerana itu bukan pusaka

Anas Isu Kalimah Allah - Dr. Siddiq Fadzil : link 2010-01-09 5:10 AM

Anas PENGGUNAAN NAMA ALLAH: ANTARA CELARU DAN KELIRU : link 2010-01-09 5:10 AM

Anas Jadual Lengkap Terkini Program Ziarah dan Dakwah Habib Umar di Malaysia : link 2010-01-09 5:10 AM

Guest1 salam.ustaz saye pernah dgr yg alquran ade 40 juzuk.cume lagi 10 juzuk hanya org2 tertentu sahaja yg terpilih sahaja.betul ke ustaz 2010-01-09 4:20 AM

Tak betul

sar apakah yg perlu saya buat jika ada org menentukan baik atau buruk balasan kita diakhirat nnti... 2010-01-08 4:13 PM

Nasib baik dan buruk hanya ditentukan oleh Allah, jauhi orang yang mentafsir agama dengan akal semata-mata

Guest tentang saksi perlukah sya nyatakan kesalahan ketika sya hndak memohon maaf 2010-01-08 1:17 PM

Tak perlu

Guest salam..ustaz..sy nk tnya,apa bacaan utk sujud bila ada tanda sujud dlm ayat2 al-quran? 2010-01-08 1:00 PM

Rujuk kitab feqah

Ingintahu salam ustaz, hukum farait mengenai pembahgian harta adalh 1/3 bagi prempuan. Bagaimanakh klau waris lelaki brstuju beri sama bhgn dgn nya. sah ke? 2010-01-08 10:38 AM

Kalau masing-masing setuju memberikan sama rata, dan melepaskan haknya, maka sah

Minah Bangkok Mari kita beramai2 berdoa agar kebenaran menggunakan nama `Allah' oleh gereja ditarik semula. 2010-01-11 2:12 AM

Amin..

Fish Akum.Mak saya keras hati,tak siapa berani nk tegur.Dulu saya cuba tegur,tp jd msam muka.Saya ambil jln drpd saya jd anak derhaka lbh baik saya yakan Jd mak pun ok dgn saya.Saya jd x byk ckp ngan dia,sbb mls bual hal.Adik beradik mak n jiran pun takut ngan dia>Apa perlu buat ustaz 2010-01-10 4:03 PM

Tidak dikatakan derhaka jika kita menyebut 3 perkara

1. soal akidah dan keimanan

2. soal hukum hakam

3. soal akhlak islamiyyah

Cuma masih tertakluk kepada adab di dalam menegur

mermaid Slm ustz.Ada x apa2 doa/amalan yg leh d amalkan utk mlmbutkn hati org yg b'htang dgn kita spya dia byr htang? 2010-01-10 11:03 AM

Surah Taha ayat 1-5

habibah blh dptkn intisari tazkirah 'tanyalah ustaz' ttg pasangan2 ilmu..trime kasih 2010-01-10 8:02 AM

Lihat entri lepas

ezza ustaz kalau makan tangan beruang dosa ka?2010-01-10 6:23 AM

beruang tak halal,

zani salam ustad.saya nak tnye pendapat ustad tentang isu penggunaan nama allah oleh kristian baru2 ni.saya keliru nak percaya yg mana? tq 2010-01-10 3:46 AM

Ada dalam artikel saya http://www.ustazamin.com/2010/01/sekilas-32-isu-penggunakan-nama-allah.html

Eja "Kadar fidyah ialah 700 gram beras yang biasa kita makan"..ustaz macam mana kita nak salurkan fidyah tersebut ustaz krn kita tak ganti puasa 2010-01-12 8:34 AM

Fidyah hanya untuk fakir dan miskin

Ancak Ust,seorg ayah wasiat harta utk anknya ttp harta trsbut tergadai sblm ayah mninggal. Bgaimana tu ust, patutkh diganti harta itu slps ayah tiada? 2010-01-12 2:34 AM

Wasiat terlaksana selepas mati, jika harta sudah lupus sebelum si pewasiat meninggal maka wasiat terbatal

ida Assalamualaikum Ustad,nak tanya apa hukumnya kalau kita makan makanan yang dimasak menggunakan letrik dan air di pejabat 2010-01-12 2:31 AM

Maklumkanlah pada boss untuk elak syubhat

sarah ustaz, perlukah saya zakat wang gaji suami saya tiap2 bulan? kawan saya bertanya pada ustaznya. dia kata tak perlu. tolong ustaz jelaskan. 2010-01-11 8:10 AM

Harta suami, suamilah zakat, bukan isteri

sarah ustaz, saya nak jual rumah. haruskah saya zakat hasil dari jualan itu? bagaimanakah kiraannya jika perlu? 2010-01-11 8:06 AM

Perlu dan 2.5% jika ada untung

Guest Slm. Pasal gereja kena ganggu semua org nak bela termasuk org islam, bila masjid diletakkan kepala babi kenapa senyap sepi? 2010-01-11 5:37 AM

Kenapa ye?

Rogayah, Singapore Utk Fish: Mak yg keras hati,jg di biarkan,kita sbg anak berdoa byk, semoga tuhan buka hati nya, inshallah 2010-01-11 3:32 AM

guest ada stgh ckp knp prlu takut, tp adkh smua org Islam di mlysia ni mgamlkn islam sbnr2nya? klu basic je baik x pyh..kjp aje nnti rosak the next gen 2010-01-11 2:50 AM

guest senang nk brdkwh mcm yg ustz ckp tu. jd lgkh prtama WAJIB dihlg krn mmg akn pnjg lagilh lgkhnya.. 2010-01-11 2:47 AM

guest kt overseas x gn Allah, hy god n lord kt sini sj nk kelirukn umt Islam yg x kuat agm. 2010-01-11 2:45 AM

Guest allah tak larang pun kita ganggu akidah mereka,ingat krn nila susu rosak seblanga 2010-01-14 2:19 AM

Guest jgn sbb kita taksub pd kalimah allh, kita di cop sebagai pengganas,mcm komunis tak komprommi 2010-01-14 2:18 AM

Guest jgn emosi, ingat ugama lain boleh diamalkan d msia 2010-01-14 2:17 AM

Guest kalau dah nama tuhan dia allah bior la dia panggil allah; takkan nak panggil nama samaran? kalau org paksa kita panggil tuhan kita "god" kita nak tak? 2010-01-14 2:17 AM

siti salam ustaz.kami dah belajar 10 prinsip fiqh perubatan.apa lanjutan prinsip2 tersebut yg perlu kami ketahui lagi. tolong ustaz bagi outline skit.jzkk 2010-01-13 4:17 PM

Insyallah, dari mana ni?

captbokkhari salam ziarah. 2010-01-13 8:30 AM

Salam

Norhayati Salam, ustaz, mengenai issue nama Allah, anak saya student UIA jg keliru ttg ini dan bertanya 1 of the ustaz kat UIA kata itz ok to use Allah name coz ustaz kata Arab kristian mmg mgunakan nama Allah tu nama tuhan, so x salah mgunakan pkataan Allah...if student UIA pndapat mcm tu, yg lain mcman 2010-01-13 2:24 AM

Sila rujuk artikel saya berkaitan dengan Isu Kalimah Allah http://www.ustazamin.com/2010/01/sekilas-32-isu-penggunakan-nama-allah.html

hatim salam, ustaz sy copy paste pandangan ustaz tentang isu kalimah Allah, sy sertakan ada sekali alamat laman web ustaz, syukran 2010-01-12 11:53 PM

Ok

sahabat raudhah salam a'amun jadid 2010..semoga thabat dalam perjuangan islam..semoga diberi tunjuk ajar untuk ana yang baru dalam pembelajaran... 2010-01-12 4:37 PM

Amin, syukran

Mazlin Salam,ust arwah ibu mwasiatkn spya dkbumikn dkg hlmn, Ipoh.Bliau mngl dihosp Sban.jnazah dmndi&kapan dihsptl.Kami tlh mlunaskn hsratnya.apa hkumnya? 2010-01-14 5:42 PM

Kalau dapat tunaikan baguslah

Guest ustaz, ada tak doa2 untuk menyembuhkan kembali semangat anak saya yang putus cinta. 2010-01-14 12:18 PM

Doa dalam bahasa melayu jua sudah memadai. Yang penting khusuk di dalam berdoa

Guest salam ustaz. bole ke muslim minum non-alcohol beer(cth:istak). di victoria station ada wine halal keluaran autralia(adacop halal)..bole ke?tk 2010-01-14 10:58 AM

Elakkan, kalau sekalipun ada cop halal, dia melatih untuk melangkah lebih jauh nanti

Guest mana boleh minum arak halal,kalau nama dah arak mesti haram punya 2010-01-15 3:45 AM

Guest Ustaz, nak tanya macamana nak kira untuk bayaran fidyah untuk org yg dah meninggal dunia. 2010-01-14 8:42 AM

Sehari 700 gram beras yang biasa di makan

Guest salam, Takziah di atas pemergian allahyarham abg bos kami En Ashab. Semoga rohnya di cucuri rahmat. 2010-01-14 3:01 AM

intan mcm mana nak suci kan hati yg selalu persangka buruk 2010-01-14 2:46 AM

Buangkan sangka buruk, selalu sangka baik, dan berdoa minta Allah bantu baiki diri

Guest kalau rasulullah masih ada tentu dia pun tak halang, kita tegakkan allah kita,jgn ganggu allah org 2010-01-14 2:20 AM

anti A telah mengambil satu exam(certificate ) bnilai 7000 sesama bekerja di sbuah company. A telah diikat utk berkerja ngn compny tsebut slame 9 taun.cont 2010-01-15 11:30 AM

seseorang diikat dengan janjinya

salihah Ustaz apa hukum berhubung dengan lelaki Muslim, walaupun dia seorang ustaz di laman maya? also kalau dia minta contact kita patutka kita kasi? 2010-01-15 11:23 AM

Dia minta buat apa? Kalau puan seorang pembuat baju, dan dia nak tempah baju bagilah, tapi kalau tak ada apa-apa pasal, tak payah

anti terima kasih ustaz. boleh ustaz beri penjelasan berkenaan sutrah ? 2010-01-15 11:22 AM

Sama-sama

Mahfuz semoga allah memberkati usaha anta... 2010-01-15 9:28 AM

Syukran

hazra abd manaf assalamualaikum ustaz.tolong doakan ana supaya dapat kejayaan d dunia dan akhirat.d terangi hati dlm menuntut ilmu.dan dikurniakan sifat ikhlas.shukra 2010-01-15 8:43 PM

Amin, Allah bersamamu

syaFi assalamualikum..saya plajar dip.undg2 dan syariah sem 4.sya ingin bertanya semester ini sya mendapat tajuk assigment tentg profesyen peguam syari'e didlm p'undngan islam di mlysia boleh perjelaskan serbe sedikit?? ini e-mail saya mail 2010-01-15 2:07 PM

Rujuk peguam syarie sendiri

easan salam, apakah dosa munafik diampunkan? 2010-01-15 2:04 PM

Jika bertaubat sebelum meninggal, maka diampun jika bersungguh-sungguh taubat

salihah ustaz brdosa besarka saya kalau saya tak jadi pelajar muslim yang cemerlang tapi pada masa sama buat dawah. 2010-01-15 12:31 PM

Kalau bidang yang puan ambil itu sebagai wakil umat Islam, maka berdosa

anti seandainya A tlah mlanggar pjanjian & behenti kerja di company tsebut, A dikehendaki byar 3 kali ganda lg nilai certificate tsebut iaitu 21000. ape hukm pmbyaran nilai bunga tersebut.adakah ia dikira same spt dibyar utang? syukran ya uztaz 2010-01-15 11:39 AM

cont 2010-01-15 11:33 AM

Pada saya itu bukan riba kerana riba adalah berdasarkan hutang. Ia lebih kepada perjanjian yang dipersetujui bersama. Kalau rasa tak boleh terima perjanjian itu, dari awal kena tegaskan

gold apa hukum beli barang buatan orang yahudi yang diboikot? 2010-01-16 11:02 AM

Jika ada pilihan, maka boleh jatuh haram

gold Boleh ke lembu dipengsakan sebelum disembelih atau dibuat korban contohnya jika dia ingin sembelih bepuluh-puluh ekor lembu? 2010-01-16 10:59 AM

Boleh

gold Boleh ke saya tengok filem di televisyen sedangkan setiap filem sekarang pasti ada orang yang buka aurat? 2010-01-16 10:55 AM

Kena pandai jaga mata dan hati

gold Boleh ke kita melihat aurat orang lain contohnya rambut kawan perempuan kita tapi kita tak bersyahwat kepadanya? 2010-01-16 10:54 AM

Kalau kita lelaki, tak boleh

gold apa hukum lihat aurat orang yang sama jantina contohnya lutut ketika orang lain bermain bola sepak? 2010-01-16 10:50 AM

Terpandang tak apa, janganlah pergi perhati lama-lama lutut dia tu

Guest salam..apakah yang dimksudkn syubhat? 2010-01-16 8:24 AM

Syubhat adalah suatu perkara yang meragukan halal dan haramnya

luqman salam ustaz, apa kah hukum perempuan/lelaki memakai contact lens yg berwarna-warni utk nampak mata cantik. 2010-01-16 3:53 AM

Jangan sampai ada perasaan riya (nak tunjuk) ujub (rasa bangga diri). Seeloknya tak payah la

Guest Slm, suami pernah curang.Salahkah jika saya buat hibah simpanan sy hanya utk anak2 shj. Adakah sy akan disoal nanti?Suami seorg yg sgt berkemampuan. 2010-01-16 12:35 AM

Tak salah

Hafiz as'kum ustaz....adakah bermain gitar adalah haram...mintak penjelasan 2010-01-17 6:44 PM

Terdapat khilaf

Din Salam Ustaz, apa hukum menampal iklan perniagaan dalam masjid/surau? tq 2010-01-17 4:36 PM

Kalau memang masjid itu ada ruang iklan bagi perniagaan, tak apa, janganlah pula tampal dekat dinding surau yang bukan ruangan untuk iklan

morazas Emak sy ada menternak ayam & itik.Haiwan tersebut tak di jual@ di sembelih & bela sampai ia mati sendiri sbb kesian.Dlm Islam, bagaimana utk mengatasi 2010-01-17 3:53 PM

Kalau mati sendiri dengan penuh penjagaan makan dan minumnya tak apa

zan ahli keluarga saya tek pernah solat dan puasa sy tegur mereka kecik hati, sy tak mampu dan sy takut berdosa 2010-01-17 12:09 PM

Kita menengur bukan nak ubah dia, kita menegur kerana Allah suruh tegur orang salah

Guest salam ustaz, apakah hukumnya jika kita pergi pertunjukan orkestra? 2010-01-17 3:59 AM

Syubhat

BUTBUT Salam.Ust, adakah sy berdosa mngambil wang lebihan dr pmbelian brgan utk syarikat yg mnggunakn wang syarikat?Kata kwn sy itu sbgi duit minyak Sedangkn sy ttp claim duit pjalanan sy.Adakh bdosa sy ambil wang lebih itu?sy serba slh!tkt makan duit haram 2010-01-16 11:49 AM

Boleh jatuh kepada haram kerana saudara sudah claim, tapi kalau tak cukup boleh sebab Ikhlas tidak menafikan hak

greenocean knp sy solat istikharah jodoh sy dpt gmbaran dlm mimpi dgn org berbeza-beza, lbh dr 5 org sume sy x knl...adakh sy tiada jodoh 2010-01-16 11:12 AM

Teruskan istkharah, insyallah bertemu jodoh (tanda murah jodoh tu nanti)

Darling05 Salam, Klu dlm haid bleh ke kita amalkan zikir2 yg biasanya kita amalkan 2010-01-18 2:49 AM

Boleh

Guest ust,tahlil itu adakah khusus untuk orang yang meninggal shj?atau jika ada majlis kesyukuran/masuk rumah baru, dsb boleh buat thlil? 2010-01-18 2:34 AM

Boleh

BARD ust,jika kita tidak melipatkan jari kaki semasa sujud dan duduk tahiyat,duduk antara dua sujud adakah terbatal solat? 2010-01-18 2:14 AM

Kalau ketika sujud boleh menyebabkan tidak sah solat, tetapi ketika tahiyat dan duduk di antara dua sujud tidak batal

BARD UST,adakah cerai akan terjadi jika kita berniat hendak ceraikan isteri tapi tak melafazkan kepadanya?hanya dalam hati. 2010-01-18 2:11 AM

Tak lafaz belum lagi

BARD UST,jika pakaian terkena najis binatang@manusia yang telah KERING adakah pakaian tersebut najis? 010-01-18 2:09 AM

Ya dikira najis

a'in ustz bgamana nak mengawal sifat marah{diwariis}walaupn sentiasa berdoa agar trhindar 2010-01-18 2:08 AM

kekalkan wudhu’

Guest Ustaz, betulkah lambang bulan & bintang menyerupai lambang agama lain? Adakah ini suatu bentuk syirik? 2010-01-18 1:55 AM

Kalau sembah lambang tu memang. Tapi sebagai simbol tak apa

titi sy nak kepastian,bila kita buat kenduri khekah utk anak lelaki berapa bilangan kambing yang dperlukan?dan perrmpuan berapa pula ekor kambing? 2010-01-18 1:12 AM

Lelaki 2 ekor, perempuan 1 ekor

aesha ustaz, hubungan saya & teman lelaki tidak direstui bapanya. Baru2 ni saya bermimpi berbual2 mesra dgn bapanya. Apa maksud mimpi saya ustaz? TKasih 2010-01-18 12:48 AM

Ayah akan beri dengan syarat kita mesti menunjukkan kita kasih sayang pada bapa

faisal adakah masih boleh diminum minuman yg terdapat semut di dlmnya slps dibuang semut tersebut?adakah sama sperti kes lalat? 2010-01-18 9:33 AM

Boleh

faisal jika kita xsempat takbir dgn imam tp tahu imam msh rakaat 1 dan yakin xsempat habiskan al-fatihah, perlukah bc iftitah? 2010-01-18 9:30 AM

baca sekadar mampu untuk rakaat itu sahaja

Fisha salam ustaz..telinga kanan saya ini bunyi bingit sangat. bila saya solat dlm bilik sunyi..rasa macam nak mengis dan lemas. macam mana saya nak kurang kan bunyi bingit tersebut..terima kasih ustaz 2010-01-18 8:35 AM

Kena rujuk doktor tu..

ibutunggal ustaz, saya tinggal di kwsn rumah pangsa, bila jiran ada kenduri saya selalu tak pergi sebab sgt segan & malu, saya ni ibu tunggal. Dosa ke ustaz? 2010-01-18 6:03 AM

Cubalah bergaul dengan jiran sebaik mungkin agar tidak timbul fitnah

Guest Salam, Ustaz, Khatam an-Nubuwwah maknanya ape? Terima kasih. 2010-01-18 3:29 AM

Tanda kenabian

Ingin Tahu Salam Ustaz, sy ada buat surgery gigi atas nasihat dentist. Pakai Crown (gigi palsu dilekatkan kpd gigi asal). Sekiranya meninggal dunia kelak, patutkah sy minta ahli keluarga utk tanggalkannya. Syukran jazilan... 2010-01-18 3:03 AM

Tak perlu

Darling05 Ustaz. apa amalan untuk kita lebih tenang dlm segala urusan 2010-01-18 2:51 AM

Peliharalah urusan dengan Allah, insyallah Allah mempermudahkan urusan dengan manusia

fida salam, ustaz, kalau rumah kita 2 tgkt, kat tgkt bwh tu kita dilarang ltk ayat2 quran, sbb bila kita ke tgkt atas, nnt kita mcm pijak ayat2 tu, betulke 2010-01-19 2:21 PM

Tak betul sebab ia bahagian lain, tapi kalau nak jaga adab, lagi baik begitu

dewa apa sebenarnya jamak dan asal usulnya. salam 2010-01-19 2:01 PM

Himpunkan solat, asal usulnya dari Nabi

Wallahualam

Semoga menepati kehendak soalan

“Petanyaan Kunci Pengetahuan”

Al-Fakir Ila Rabbihi

Muhamad Abdullah

Sabtu 23 Januari 2010, 12.30 tengah hari

No comments: