Sunday, June 5, 2011

Jawapan Pada Persoalan 129

Alhamdulillah, baru ada kesempatan melihat persoalan yang diajukan.

syhanyamanusia salam ustaz..lakau kite wuduk lpas tu kite korek idung @ telinga,batal tak wuduk kiter? 2011-03-17 1:40 PM

tidak

Mizss Niena salam ustaz..adakah rindu juga termasuk dlm zina hati??2011-03-17 1:33 PM

Rindu fitrah, tapi rindu yang merangsang syahwat, itu antara dosa hati

Guest ustaz kenapa ustat husni di tanyalh ustat 16032011 kata perjalanan musafir 2 marhalah hanya pada satu hala sahaja, bukan pergi dan balik.TQ 2011-03-16 3:56 AM

Perjalanan yang mengharuskan jamak adalah jika perjalanan ke tempat tujuan telah melebihi 2 marhalah

Guest akum ustaz saya nak tanya apa pendapat ustaz kalau suami isteri duduk serumah dengan ibu mertua(parents suami) atau duduk hampir dengan mertua. 2011-03-16 3:36 AM

bagus

ummuzaid salam, ustaz,apakah hukum perempuan istihadhah menjadi imam solat?2011-03-14 2:29 AM

Tidak afdhal jika ada yang tidak berpenyakit

Guest Salam ustaz, apakah hukum nya seorg suami suka menceritakan keburukkan isteri pada org lain 2011-03-13 3:59 PM

Dosa

fana10 slm ustaz, apakah ciri2 guru mursyid? 2011-03-12 9:08 AM

yang membimbing akal dan rohani

khar ustaz,saya selalu mendoakan hati yg dekat dgn sikap mahmudah dan menjauhi sikap mazmumah tetapi masih tidak byk berubah..apa yang patut saya lakukan?2011-03-28 9:43 AM

Teruskan doa dan dapatkan bimbingan dari guru

CT Assalamualaikum ustaz, bolehkah sutera dipakai ketika solat bagi perempuan?2011-03-28 9:01 AM

Boleh

Darwis salam ustaz,ustaz ad x ape2 ayat al quran yg b0le menghlang gangguan jin&syaitan?? kt skolh sye rmai yg kne hsteria..da sbln lbeh k0t.. tiap2 ary ad je pljr yg kne hstria..tiap2 pgi kmi brkumpul rmai2 utk bce MANZIL..tpi lps abs je bca msty ad yg lari, mnjerit, dan mcm2 lgi larh ..2011-03-28 7:01 AM

Teruskan baca

Guest Salam Ustaz. Nak mohon ustaz postkan hak2 soerg isteri spt dlm rancangan ikim 28 mac 2011. tak sempat nak catit..tk. 2011-03-28 3:10 AM

insyaAllah

jahil Salam..ustaz,setahu saya rukun mandi wajib adalah niat dan ratakan ke seluruh bdn..bgmana mnyentuh kmaluan utk tjuan meratakan air? 2011-03-27 4:12 PM

jika perlu, maka ia termasuk wajib kerana meratakan air di situ

linda salam utz, bagaimane hak penjagaan ank angkat kalau bercerai, ble ke isteri tuntut?2011-03-27 1:41 PM

Boleh, status anak angkat macam anak sendiri

linda salam ustaz, ble ke org islam mkn belengkas? 2011-03-27 1:40 PM

mazhab Syafie tak boleh sebab ia dikira dua alam

Guest Salam ustaz, jika ibu dipihak lelaki tidak berkenan adakah ada jalan penyelesaian untuk diijabkabulkan? 2011-03-24 12:18 PM

Syarat sah ijab Kabul adalah wali dari sebelah perempuan, jadi tidak ada masalah dari segi sah atau tidak jika keluarga perempuan telah setuju.

Guest Assalamualaikum ustaz...adakah ustaz mengatakan di I.k.i.m.fm pada minggu lepas ahli kitab merupakan org yang mempercayai kepada satu Tuhan namun tidak mmpercayai nabi-nabiNYA?mohon penjelasan2011-03-24 10:58 AM

Mereka percaya pada Allah tetapi tidak yakin bahawa Nabi Muhamad seorang Nabi

ana salam ustaz.bolehkah org yg sakit terlantar di hospital m'jamakkan solat?mohon penjelasan drp ustaz..syukran 2011-03-24 1:46 AM

boleh, kerana sakit

Guest salam ustaz, apakah hukum mggantung gmbr bernyawa sekalipun gmbr ijazah/perkahwinan/keluarga? 2011-03-24 12:11 AM

Ada khilaf, bagi saya harus jika gambar tersebut tidak membawa kepada pemujaan

Zailani salam Ustaz, bermusafir ke satu tempat lebih dari 3 hari, boleh jamak tak 3 hari pertama dan yang lain sembahyang biasa 2011-03-21 2:55 AM

Tiga hari tidak termasuk hari perjalanan

acik bagaimanakah cara untuk menderma kepada pusat ijabah2011-03-20 8:20 AM

Melalui akaun tepi blog saya

Gegirl salam ustaz, mcmana cara nya saya nk bimbing sahabat saya yg baru memeluk agama islam.. apa yg patut saya buat dan dimana patut saya mula dulu.. 2011-03-19 11:09 AM

Bimbing dengan ilmu asas iaitu fardhu ain

gadisbiase salam ustaz..kalau perempuan itu pakai tudung tutup dada tp masih nmpak bentuknya kerana saiznya yg besar..ape hukumnya?? 2011-03-17 2:10 PM

tutup semampu yang dapat, labuhkan tudung dan jika telah tertutup dengan tudung yang tidak rapat dengan tubuh, sudah dikira mengusahakan semampunya

IMAN: Oleh sbb sy hanya tinggal bersama dgn suami, maka sy suka berbaju yg tdk menutupi aurat sy.Pd masa yg sama, sy suka berzikir,beristighfar dan berselawat kalau tdk melakukan kerja rmh. Apa pandangan ustaz ttg hal ini? 2011-04-09 12:58 PM

Ok sbb antara suami dan puan tiada batas aurat

waris 2 tanah 1.5 ekar dikongsi sama byk suami isteri. Bila suami meninggal, brape isteri leh dpt pusaka sdgkn suami ade isteri lain & 8 anak. Isteri ini ade ade 3 anak. Benarkah harta sepencarian tidak ada disebut dlm Al-Quran 2011-04-08 11:26 AM

bahagia harta sepencarian dahulu baru bagi faraidh

Guest semasa tawaf umrah, isteri macam terasa sedikit teransang tanpa sengaja ketika dipegang suami tapi tak lah sampai keluar mani & cuba jauhkan dri suami adakah tawaf tu tak sah sedangkan kami telah pun lama balik ke msia adakah isteri perlu kembali ke mekah utk lakukan tawaf, saei & btahalul. Suami tak rasa apa2, cuma yg isteri bperassan begitu sdgkn di luar masjidilharam tak pulak rasa begitu 2011-04-08 11:17 AM

boleh detialkan lagi bagaimana cara pegang, adakah dalam berlapik atau tidak?

cikgu sukarno ana bertemu ustaz di raudhah ketika umrah bulan mac yang lalu. moga ustaz diberkati usaha ustaz2011-04-08 8:53 AM

Amin, semoga tuan juga begitu

Guest kalau tersendawa masih sbgyg, batal x 2011-04-07 3:06 AM

Tidak

ctzahra emas perhiasan yang jarang dipakai nilainya lebih dari 5ribu perlu zakat tak ustaz..pakai time raya ngan kenduri ja! 2011-04-06 2:46 PM

kalau dipakai walaupun sekejap tidak dikenakan zakat, nilaian ikut uruf setempat, kebanyakkan negeri di Malaysia adalah, melebihi 85 gram baru kena zakat

najla ustaz, kalau di mekah tgk kaabah dapat pahala, kalau di tanahair tgk gambar kaabah atau sejadah ada gambar kaabah sama dpt pahala ke? 2011-04-06 2:54 AM

Semoga Allah memberikan juga kerana Allah itu maha pemurah

najla ustaz, betul ke hanya selawat yg diijazahkan sahaja boleh diamal?2011-04-06 2:53 AM

Tidak semesti

Guest clip_image001tanya,jika saya jumpa doktor yg berlainan jantina,untuk pemeriksaan kesihatan yg melibatkan bahagian yg sulitadakah tidak boleh?waktu waras 2011-04-01 9:34 AM

Boleh jika tidak ada pilihan

Guest perlukan seorang isteri memberitahu suami untuk menunaikan solat tahajut dirumah .2011-03-29 11:07 AM

Ibadah sunat perlu jika solat itu menjadikan tanggungjawab pada suami tidak tertunai

Kak Ida Assalamualaikum Ustaz.....skg ramai wanita suka ke SPA, di urut oleh wanita bukan Islam. Mohon Ustaz jelaskan hukumnya? 2011-03-29 6:53 AM

Aurat bukan Islam seperti aurat bukan mahram

ain assalamualiakum..sya ingin btanya..bagaimanakah tanggungjawab seorang ank lelaki n ank perempuan terhadap ibu bapa setelah mendirikan rumah tangga? clip_image002 pasanganku sakit mental.... semalam dengar ustaz kat radio ikim...tolong sayaaaa 2011-04-19 8:11 AM

Nafkah perlu diusahakan untuk ibu dan ayah jika mereka tidak mampu

nurul assalamualaikum...ustaz, saya nak cadangkan supaya ustaz letak button share2011-04-19 6:46 AM

Macam mana nak buat?

wan mohd noor salam. ingatan buat ustaz. rakan lama ketika di maahad muhammadi lelaki suatu masa dahulu 2011-04-18 2:21 AM

ahlan ya habibi

Ida Assalam ustaz, apakah bacaan yang perlu dibaca ketika sujud sahwi?2011-04-18 1:56 AM

Rujuk kita fiqah

sm Assalamualaikum ustaz..selalu bc tulisan ustaz,,,sy lebih suka font tulisan yang lama,lebih simple dan senang baca.. 2011-04-17 11:13 PM

terima kasih

hamba ALLAH huraikan hukum seorang lelaki yang mahu berkahwin2011-04-17 4:58 AM

Harus jika ada kemampuan dan perkahwinan lebih dapat menjaga diri dan maruah

Guest salam ustaz, bagaimana cara nak qada' solat yg kita tinggal sejak akil baligh, wasaallam2011-04-16 2:30 PM

Gantikan di waktu yang lapang

Guest Mana lebih afdal, sedekah pd anak yatim atau pd saudara sendiri yg susah tapi fasik?2011-04-16 9:35 AM

Mana yang lebih memerlukan

Guest Salam, dlm bbpe hari lepas pembedahan, saya sentiasa tidur kerna ubat tidur utk tahan sakit. Perlukh kadha' sbhyg ttinggal? 2011-04-16 9:34 AM

Perlu

syamsul salam,baik ke kje sy klu kje ngn org jepun,bos sy ni kadg2 mabuk smp ke mlm ngn client,dan sy pemandunye... mcm mne rezki sy 22011-04-16 7:00 AM

Sebaiknya, gaji asingkan sikit sebagai urusan harta syubhat

Guest Assalam Ustaz,perlukah rujuk dilafazkan 2011-04-15 3:37 PM

perlu

nurjannah boelh minta contact no. yayasan alijabah 2011-04-14 5:46 AM

03 58804586

Khadijah assalamualaikum ustaz..apa hukum jika kita mnyebarkan mesej berantai?2011-04-11 7:37 AM

Jika massage tersebut ada unsur syirik , haram

Guest salam ustaz.dalam tanyalah ustaz dulu ada ustaz beritahu jika ingin suami berubah menjadi lebih baik,ajaklah suami tunaikan solat.bagaimana jika suami tidak tiggal bersama.apa doa atau amalan yg perlu dilakukan agar suami kita lembut hati kerana suami sy sangat2 keras hatinya 2011-04-23 3:18 PM

Bacakan selawat

Semoga menepati kehendak soalan, boleh tanya kembali mana yang tidak jelas

“Pertanyaan Kunci Pengetahuan”

Al-Faqir Ila Rabbihi

Muhamad bin Abdullah

Putra Heights

3 Rejab 1432/5 Jun 2011 jam 12.50 tengah malam

1 comment:

mohd luqman said...

assalamualaikum ustaz, saya nak bertanya.. jika kita kerja dan ingin menunaikan solat jumaat tetapi waktu kita sampai di masjid imam sudah selesai membaca khutbah, apakah hukumnya ustaz. sila jelas kan..