Sunday, June 13, 2010

Jawapan Pada Persoalan 108

Alhamdulillah, pada kesempatan kali ini, dapat saya melihat jawapan pada persoalan yang diajukan.

syafiq hassan ustaz,btol ke dajjal itu merupa kan sparuh kude dan sparoh manusia?2010-05-14 4:38 PM

Tak di sebut pula dalam mana-mana hadis

BR salam ziarah di petang jumaaat.. 2010-05-14 8:37 AM

Salam…

widayu sy bt istikharah sama ada perlu pegi berubat scr islam @ x, sbb jodoh sy slalu x menjadi. sy mimpi sy pegi tp dikenakan byrn yg mahal dan x padan iaitu sama spt kbykn org lain punya mslh tp distu x dinyatkn apa mslhnya..patutkah sy pegi? 2010-05-14 8:08 AM

ikut istikharah

Miftahuddin Semoga diredhai Allah s.w.t dan mendapat syafaat Nabi Muhammad s.a.w...2010-05-16 9:34 AM

Insyallah

Guest askm ustz,sya tgl di bt pht dn tdk kenal Habib Ali Al-Idrus,blhkh ustaz crtakan serba sdkt scra rngks tentang beliau.tksh ustaz. 2010-05-16 8:55 AM

Menurut ahli Yaman, beliau adalah salah seorang wali yang ada di Nusantara ini

quest.salam ustaz. Kadang2 kita bdoa hanya dgn lintasan didlm hati kita tanpa menadah tgn, mungkin krn terlalu terdesak masa tu, adakah Allah trima doa kita tu masa tu.2010-05-16 4:54 AM

Insyallah diterima

qhairul 66 salam ustaz bolehkah jika saya ingin menunaikan zakat pada al ijabah tanpa saya berakad zakat didepan ustaz? 2010-05-16 1:34 AM

Maklumkan pada saya…

Zulkarami Salam ziarah ustaz amin... 2010-05-15 5:59 PM

Salam…

Guest salam, utz kwn sy ada brmimpi dirinya dikelar dileher sebulum mati dia sempat bunuh org yg mebunuhnya dan org lain apa tandany 2010-05-15 2:18 PM

Panjang umur

WifePu3 Akum ust; sya selalu mimpi membeli baju, apakh tafsir mimpi sya? 2010-05-15 4:39 AM

Selalu diuji

Guest Adik perempuan sya dpt kolej matrikulasi dan dia ditempatkan sebilik dng pelajar non-Muslim. Ada kelonggarankah dlm menutup aurat? 2010-05-15 1:29 AM

Jaga aurat seperti bukan mahram

zaimah Salam. Uataz, camne nak tahu kalau masalah yg menimpa kita tu samada satu ujian atau pun bala drp ALLAH. 2010-05-14 11:17 PM

ketenangan hati, kalau bala tidak diberi ketenangan

iidayu boleh ustaz bgtau surah ayat mn dlm al-quran yg menyatakn jodoh itu adlh pilihn dan ketentuan Allah. cuma nk kepastian n memahami. 2010-05-17 4:23 AM

dalam hadis 40 imam Nawawi

Wanita79 salam ustaz,sye mpunyai masalah bkaitan nafkah di dalam rumahtangga. Blh sye bgmn nak mdptkan nasihat dan pandangan dr ustaz. Blh email @ call. Sye bnr2 dalam ksusahan ustaz. Harap ustaz dpt mbantu 2010-05-17 4:15 AM

Email saya muhamadbinabdullah@gmail.com, tanya dalam blog lagi baik sebab takut saya tak ada kesempatan nak jawab dalam email.

Abi Ahnad Salam kenal Ustaz - blog yang baik berisi ilmu pengetahuan agama yang perlu diketahui oleh seorang muslim. 2010-05-17 12:55 AM

Insyallah

ibnuyahya salam ustaz, salam kenal 2010-05-16 11:13 PM

Salam…

putera bulan salam ustaz... sye dari brunei.. bila lagi datang ke brunei? nak tanya, nanti programe ke cina ustas ikut tak? 2010-05-16 2:48 PM

Tak dapat ikut

Leah` salm.ustz apakh hukum sseorg itu melihat perkara yg trlarang[haram] krna kurang layanan dr istri 2010-05-19 1:44 AM

Tetap haram

farhanem assalamualaikum. saudari zaimah, bila sakit kita perlu ikhtiar utk berubat ^_^ ustaz, selamat maju jaya, moga dipermudahkn sgala ssuatu. 2010-05-18 4:57 PM

amin…

zaimah kalau kita sakit, itu tandanya Allah nak hapuskan dosa kita. Kalau camtu, tak payah le berubat klau sakit kronik spt barah. betul tak ustaz? 2010-05-18 12:41 PM

Tak betul, sebab yang suruh cari ubat juga Allah untuk Allah beri pahala berusaha. Kalau dapat sakit, Allah ingin mengampunkan dosa kita, atau ingin menaikkan darjat kita. Tapi wajib hukumnya kita berubat. Sembuh adalah suatu bonus atau anugerah dari Allah

ctzahra terima kasih ustaz, dengan blog ni saya dapat banyak ilmu! 2010-05-18 11:04 AM

Insyallah

Guest Salam Ustaz,nak tanya boleh ke hibah harta kepada orang tanpa saksi2010-05-18 3:43 AM

Boleh, tapi lagi elok perlu saksi supaya tidak timbul masalah pada masa mendatang

Guest ustaz,ada tak dalil2 yg mengatakan boleh baca dan pegang quran ketika haid?2010-05-18 3:30 AM

Kalau nak membolehkan, ada sahaja hujjah, tapi saya berpegang, kalau tidak ada apa kemudharatan, tidak perlu pegang. Untuk baca boleh kalau niatkan zikir

Citratus Salam ustaz..bagaimana untuk sentiasa dalam keadaan menggingati Allah. Dalam apa jua keadaan. Semoga ustaz dapat beri sedikit klu. TQ 2010-05-17 1:00 PM

latihan

Guest Salam Ustaz,boleh ke ketika dalam haid pegang dan baca terjemahan Al-Quran2010-05-17 6:36 AM

Boleh

Guest salam ustaz,nak tanya.apa hukum zakat gigi emas? 2010-05-17 6:24 AM

Dulu ketika tidak ada pilihan, boleh, sekarang, kalau dah ada pilihan, maka tidak boleh

Guest saya tinggal dengan mertua. kalu saya dan suami tiada di rumah, abang ipar meminta kwn suami temankan ibu mertua. sedangkan abng ipar tinggal berdekat 2010-05-17 5:52 AM

Takut timbul fitnah

muskil utz,derhakakah isteri jk dia mlwn n mghalau suaminya yg mngulangi ambil ddah?tpi suaminy smpt juga belikn umh cash dri wang gnjrn pcen n mmbsrkn ank2. skrg suami tu trumbang ambing,x de duit(hrga umh 120rib cash) n family x peduli.isteri tuntut pasah.nasiht kwn2 x nak ikut,suh antr ke umh pengasih. 2010-05-19 4:34 PM

kalau timbul mudharat, wajar minta fasakh, tapi pembahagian harta sepencarian perlu ditunaikan

amri salam...ustaz saya terlepas solat isyak ...so bila waktu yang dibolehan untuk qhada balik? selepas solat subuh boleh ke ustaz? 2010-05-19 3:39 PM

Boleh

Nuur Salam ustaz, ingin meminta kebenaran untuk menggunakan info dan foto dalam website ustaz ni. Saya dahulukan dengan terima kasih 2010-05-19 2:42 PM

ok

sabrina pengalaman disakiti lelaki membuatkan diri bersikap lebih kasar dan membenci lelaki.. mcm mana ye ustaz? 2010-05-19 2:03 PM

Allah tidak menyukai hambanya yang berputus asa. Anggaplah yang berlaku adalah suatu ujian dan mempunyai banyak hikmah disebaliknya

safwan Ustaz, boleh ke saya Qhada Solat fardu selepas solat Subuh dan solat Asar? tolong bantu ustaz..terima kasih.. 2010-05-19 9:19 AM

Boleh

Guest Ustaz, saya terasa hati ngan suami so sy protes ngn diam jr bila hal2 penting jr ckap tp tangungjwb sebgai isteri saya buat, ni kira berdosa kr ustaz? 2010-05-19 8:57 AM

Allah tidak jadikan maksiat itu ubat bagi hati.. kita tidak akan memperolehi ketengann dengan cara macam tu

Guest Ustaz apa hukumnya bila kita simpan dvd crite org putih yg tajuk@gambarnya ada cam tanda salib? TQ ustaz Salam.. 2010-05-19 8:29 AM

Atas niat

jane salam ziarah ustaz 2010-05-19 6:26 AM

Salam

dm assalamualaikum..diterimakah doa & bacaan yasin yg disedekahkan oleh si ibu bapa pd anak yg meninggal dunia..ataupun kakak kepada adik yang meninggal? 2010-05-20 6:13 AM

Ya diterima

Guest kereta saya accident 2-3 kali. tp x teruk. mertua sarankan jumpa org yang pandai pelepaskan bala dengan cara menjirus air ke kereta. apa hukumya 2010-05-20 4:47 AM

Itu adalah salah satu usaha, cara yang lebih bagus banyakkan solat hajat dan minta perlindungan kepada Allah

Zah salam ustaz, benarkah Nabi Muhammad mengahwini isterinya Mariatul Qibtiyah tanpa menikah? ada seseorg yg mengatakan begitu.hrp dpt penjelasan rgks.tq. ustaz sori terlupa nak tny td,Mariatul Qibtiyah dara atau janda? Tq ustaz. 2010-05-20 4:16 AM

Tidak benar, Isteri Nabi yang anak dara hanya Aisyah

HAA ustaz salam sejahtera. insyaallah pasti bole..teruskan usaha ustaz dalam pengajian kedoktoran 2010-05-20 3:14 AM

tk

ctzahra ustaz baru-baru ni saya mimpi banjir besar ...apa maksudnya ustaz?2010-05-20 1:34 AM

rezki

Guest Jika kita berhutang pd seseorg pd masa lalu dan masih blm sempat byr tp tak tahu dia di mana; hidup @ mati, apa yg perlu kita buat? 2010-05-20 1:22 AM

Banyakkan sedekah dan sedekahkan pahala pada sesiapa yang ada hak atas kita, kemdian berdoa supaya Allah permudahkan hajat baik kita untuk Dia tunjukkan jalan

Guest salam ustaz, sblm solat sunat tahiyatul masjid bleh tak kita duduk sebentar cth utk membuka stokin sblm ambil wuduk utk solat sunat? 2010-05-20 1:20 AM

Boleh

A`in salam ustz,menahank kentut adalah makruh,perlukah diambil wuduk semula,bgaimana dgn pahla solat dan amaln yg lain spt baca quran,iktikaf,tawaf dll 2010-05-20 1:11 AM

Makruh dengan sengaja ditahan, jika ditahan kerana kalau kentut lagi besar masalah seperti dalam tawaf, kalau terkentut maka susah nak ambil wudhuk, terpisah dengan kumpulan dan sebagainya, maka harus berbuat demikian

Hamba hina Assalamualaikum ustaz. Bleh ke sy sedekah ke yayasan al ijabah dgn niat nk bayar fidyah puasa yg sy tinggal sblom ni? sehari puase brape ringgit ye? 2010-05-19 7:01 PM

Boleh tapi kena maklumkan dgn saya

wan sazali asslmkm ust. smoge drahmati Allah selalu.. insyaAllah!! 2010-05-20 7:18 PM

Amin…

Hj. Mohd Noor Dimanakah lokasi rumah anak2yatim Ijabah/ Salam 2010-05-20 3:54 PM

Subang Jaya

Guest Suami kata dia berdakwah sbb jawab email & telefon dgn gadis muda. Saya tak suka sampai bergaduh & hilang kepercayaan saya. Hukum & nasihat ustaz? 2010-05-20 2:19 PM

Atas niat

AL-MUHAMI salam ziarah ustaz. lama tak berjumpa sejak saya pindah....

2010-05-20 1:41 PM

salam

daus slm..apa makna mimpi nenek saya tgh tggu saya utk mengimamkan solat,tp sy ada byk halangan dan blm smpai ke tmpat nenek sy tgh tggu utk sy. dan nenek saya sebenarnya tgh sakit tua..dah 3 kali kelua masuk hospital..hanya bergantung kpd mesin pernafasan n mkn minum hanya mengunakan tiub.. 2010-05-20 1:24 PM

kena banyakkan doa khusus untuk nenek

mariam assalamualaikum ustaz & buat semua pembaca blog ustaz ni. kpd yg tlah bertanya diruangan chat ni, sy sarankan anda baca balik blog ustaz ni dr awal insyaallah anda akn mendpt jawapan dr ustaz, sbb kebanyakkan soalan sy tgk sama ngan soalan2 yg telah dijwb oleh ustaz dlm blog ini rajin2la baca balik entri2 ustaz yg terdahulu, ustaz telah byk menjawab soalan pembaca walaupun soalan tu berulangkali disoal... wallahualam. 2010-05-20 6:56 AM

Terima kasih Puan Mariam….

Hamba lemah Assalamualaikum ustaz.sedih bila pemimpim tak faham islam spenuhnye dan ikut je kemahuan manusia keliling.judi pn dihalalkan.undang murka Allah! 2010-05-21 9:41 PM

Astaghfirullah….

Sakinah Mohamad Asslku, Ustaz, Saya satu soalan boleh kita makan duit saham

2010-05-21 9:21 AM

Tengok jenis saham, kalau saham halal, boleh

Guest SALAM USTAZ, ADAKAH BENAR SYAITAN XLEH MENYERUPAI ORG ALIM SEPERTI TOK KENALI? TQ 2010-05-21 8:41 AM

Syaitan hanya tidak boleh menyerupai Rasullulah

Mawar Ustaz, bagaimana nk baiki hati agar kerana tidak selesa dan kerap membeza2kan ibu kandung dgn mak mertua. Rasa bersalah dan menyimpan dlm hati. 2010-05-21 5:23 AM

doa

Ibu Muaz. Assalamualaikum Ustaz Selain AL-Insyirah apa lagi surah atau zikir untuk permudahkan proses bersalin.syukran Apakah alamat bermimpi mempertahankan diri drpd serangan lembaga berpakaian putih (tanpa nampak rupanya) 2010-05-21 5:16 AM

Itupun sudah cukup, teruskan amalan, mimpi mempetahankan diri tanda kita sedang rungsing pada sesuatu

azah Tak perlu berakad jika zakat diberi terus kpd asnaf. Jika berwakil, perlu berakad. Bgmana dgn trf ak guna atm dan mayban2u, perlukah berniat shj. 2010-05-21 12:12 AM

kalau atm itu memang dah diisytiharkan untuk zakat, maka isytihar itu dikira akad seperti sesetengah negeri yang menggunakan perkhidmatan bank untuk bayar zakat fitrah

wan asslmkm ustaz. saya ada 1 soalan: ustaz, betulkah solat brjemaah dimsjid2 skarang ni, yg begitu cepat skali ni, datang drpd sunnah nabi kita s.a.w...? 2010-05-20 7:35 PM

itu tanda imam agak muda dan agak gopoh

wan sazali asslmkm ust. smoge drahmati Allah selalu.. insyaAllah!! 2010-05-20 7:22 PM

Insyallah

Guest salam ustaz,klu kite xdpt pe2 petunjuk dr solat istikarah..mcmne ye..2010-05-23 5:41 PM

Petunjuk tidak semesti dalam mimpi, apabila semakin dimudahkan, itulah tanda istikharah

G Salam. Ustaz solat sunat apakah yg plg bagus dibuat di Hijir Ismail & di depan Multazam?2010-05-23 6:02 AM

Apa-apa pun lebih-lebih lagi kalau taubat dan hajat

Ummuaunyadny Salam ustaz, ingin bertanya maklumat MASSA. Anak 7 tahun sedang mengikuti madrasah tahfiz bacaan Iqra' 5.Sedang mencari sekolah tahfiz berakademik & a2010-05-23 3:52 AM

MASAA sekolah menengah, tunggu lepas darjah enam nanti..

Guest salam ustaz,suami saya sgt kedekut,aji lebih 10k tpi dia cuma bg saya 100 seminggu utk mkn kami pagi ptg.pakaian dan keperluan ank2 urusan sya, apa yang harus saya lakukan dengan sifat kedekut yang terlalu pada suami.dia asik beli rumah nak buat harta 2010-05-23 3:12 AM

Beritahu terus terang pada dia…

chemm sy b'mimpi terlepas train after sedar no seat saya x sama dgn best fren. waktu train nk bertolak baru sedar, masa tgh cari.train da bgerak. tp best fren sy ada dlm train. apa makna ustaz? sy asyik terpk mimpi tu lately. 2010-05-23 12:37 AM

ada sedikit rasa rendah diri pada best fren tu….

Guest Salam Ustaz, Ibu saya kena stroke dan tak sedar (sedaation) beberpa hari, perlu ke ganti solat yang tertinggal? Dia dah sedar, bolehke solat jamak? sebab dia tak boleh bangun dan segalanya atas peretolongan anak2. 2010-05-22 10:51 PM

Kalau dia sedar nanti, ganti hanya lima solat ke belakang sahaja…

Wallahualam, Semoga menepati kehendak soalan

“Pertanyaan Kunci Pengetahuan”

Al-Faqir Ila Rabbihi

Muhamad bin Abdullah

Putra Heights

1 Rejab 1431/ 13 Jun 2010 jam 8.30 pagi

8 comments:

tiRa|tiRex[woRld] said...

apakah hukum seorg suami menyanyangi isteri kedua lbih dr isteri pertama?

Anonymous said...

suami berkahwin diluar negara tanpa pengetahuan saya.dia tingal bersma isteri ke2 di KL , saya bersama anak2 di pantai timur. Dia tidaka adil dr segi nafkah zahir dan batin kerana hanya menjenguk kami 3 minggu sekali.Bila diajukan perkara ini beliau akan naik angin dan menafikan hak sayadan anak2 untuk mendapat kasih sayang yang sewajarnya. Apa yang perlu saya lakukan sbb saya tidak mungkin akan meminta cerai dari beliau.Beliau juga tdak mampu menyediakan rumah untuk kami di KL jika kami ingin berpindah untuk tingal bersama di sana.Apa perlu saya lakukan dalam keadaan yang sykar dan penuh serba salah ini.

Anonymous said...

apakah hukum nya apabila seorang suami semasa bertengkar dengan isterinya dia melafaz kan"cerai talak tiga" tanpa saksi....
adakah sah lafaznya itu ustaz

nur said...

salam...ustaz, saya nak tnya pendapat ustaz tentang tinggal bersama mertua...skrg da genap setahun saya tinggal bersama mertua.tp, saya sgt tertekan tnpa org lain sedari..sukar utk saya meluahkan perasaan tertekan saya ni kepada suami sebab suami akan melenting..tp yg pasti saya sgt tertekan...apa yg harus saya lakukan - nur, kedah

Anonymous said...

salam ustaz amin.. saya pernah bermimpi melihat langit pada waktu malam..dan terlihat seakan bintang-bintang membentuk kalimah "ALLAH".subahallah amat cantik.. lagi satu ustaz.. saya juga pernah bermimpi..langit yg cerah..tiba2 diselubung awan yg amat gelap dan menakutkan..keadaan di bumi amat kucar kacir..tetiba.. seakan sebuah ambulans @ van mayat berwarna putih naik tergantung ke langit.. dan van itu ada tulisan kalimah "LA ILAH HAILALLAH" apa maknanya ya ustaz..jazakallah..

Anonymous said...

apa maksudnya bermimpi melihat org yg telah pergi duduk di kerusi sambil menghayunkan kaki nya..

Anonymous said...

salam ustaz,
baru-baru ini saya ada melancong ke australia.sewaktu pemeriksaan imegresen mereka telah membawa seekor anjing yg mana telah diarahkan untuk melalui tepi setiap pelancong yg sedang beratur..disini saya musykil samada seluar yang saya pakai ketika itu harus disamak kerana ketika itu saya tidak perasan samada air liur anjing itu terkena atau tidak seluar saya..anjing itu mmg lalu disebelah saya tanpa saya lihat ke arah anjing tersebut kerana takut..

Anonymous said...

saLaM usTaZ sY nk tnya apakaH maksUd brmimpi TErbaNg,brmain air sprti sungai n baNjir,mimpi ular dan mimpi baYi....
mimpi2 ni slalu di mimpikn sy...apa maknanya??