Friday, November 16, 2012

Bicara Ilmu 120 - Apakah Yang Dikatakan Amar Makruf?

Forum 14 November 2012 dari jam 5.15 hingga 6.15 petang saya diajukan mengenai Amar Makruf.

Yang dikatakan Amar Makruf adalah berusaha untuk membetulkan cara berfikir dan cara bertindak seseorang.

Kita kongsikan semoga memberi manfaat

13 comments:

Cik Ina said...

Assalamualaikum Ustaz

Saya merujuk kepada rancangan persona d' zahra di radio ikim minggu lepas. Saya ingin bertanya, adakah golongan bujang adalah penasihat yang baik untuk pasangan yang menghadapi masalah? Diharap untaz dapat menjawab perkara ini esok. Terima kasih

Anonymous said...

Cik, Saya tlong jwb, klu bujang tu ade ilmu yg khusus & pngalamannya memerhati & sbg kaunseler kluarga, insyaAllah dia bole juga menasihat.

Tapi klu dapat yg dah berkahwin, berpengalaman & selalu handle kes2 r/tangga, lagi ok kot.

Masaalah r/tangga setelah 3,4 thn kawin & punya anak tu biasa, klu masing2 tau tnggungjwb, insyaAllah bole diatasi.

Soal sex misalnya, jgn ingat Islam x amik kira, ulama2 spr Imam Ghazali pun membincangkannya.
Tapi biasanya kehendak isteri banding suami akan berbeza, sbb isteri dah melahirkan anak, penat bekerja dll. Tapi suami tak. Jadi kena ada ilmu mcam mana nak atasi masaalah tu. Mesti tau keutamaan, & kena ingat, layan kehendak suami niatkan kerana Allah dapat pahala.

Ketepikan dulu nak masak sedap2 ke, yg bnyak amik masa isteri, hingga penat & tak dapat layan suami. Suami pula hendaklah bertanggungjwb lebih thd nafkah keluarga.

Anonymous said...

Masaalah rumah tangga kalau dapat tak boleh dicanag/didedah pada publik.

Carilah yg bole dipercayai tak kira kalau dia bkn ustazah/ustaz atau marrige caunseler , tapi kalangan kawan yg watak & agamanya ok, apalagi dia tu klu rumahtangganya tak caca marba.

Majalah ANIS misalnya, bole membantu dlm ide2 yg bernas, tapi jgn baca aje, amalkan lah.

Jgn sesekali mengadu pada yg opposite sex , sangatlah bahaya, sbb Nabi saw dah bersabda yg sngat fames, syaitan ada bersama.

tahir sumar said...

Free Bollywood hot News, Bollywood Top Hot Actress and Hot Desi Girls Beautiful hot Pictures.
hotentertainnews.blogspot.com

tahir sumar said...

Most Popular and Famous Vehicles, Latest Speed Cars, Sports Cars Info and Pictures.
worldlatestvehicles.blogspot.com

hollister milano said...

welcome to our shop,Our shop sells a brands of hollister.There have hollister milano,

Hollister Madrid
.

Ugg outlet said...

Best ugg shop website is UGG Outlet, Uggs Rea, Ugg

Boots Sale
, Ugg Baratas.

Franklin Marshall Nederland said...


The franklin marshall website is
Franklin Marshall Nederland and Franklin Marshall Sudaderas.

Ralph Lauren Outlet said...


Welcome to our ralph lauren shop,my shop's website is ralph lauren outlet, Ralph Lauren UK, Ralph Lauren Online.

Abercrombie Milano said...


welcome to our shop,Our shop sells a brands of products.There have Abercrombie Milano, Hollister Espa?a, Abercrombie outlet, hollister milano .

Abercrombie Milano orari said...



Our shop website is Nike Free 2 and Polos Camisas and Abercrombie Milano orari .

led aqurium said...

Please contact us if you need our products.Welcome to patronize our Website! Led Web-Stores
christmas net lights

multivitamin präparate nahrungsergänzungsmittel said...

I prefer seeing web sites which in turn realize the cost of offering the excellent reference free of charge. I actually esteemed looking at your own submitting. Appreciate it!multivitamin präparate nahrungsergänzungsmittel